Microsofts vd Satya Nadella i Stockholm: "Säker data en mänsklig rättighet"

Microsoft Digitalisering
Microsofts vd Satya Nadella i Stockholm: "Säker data en mänsklig rättighet"

Satya Nadella i Stockholm.

Tobias Blixt

Reporter

Techjätten Microsofts vd Satya Nadella besökte under onsdagen Sverige och Stockholm för första gången. Han pratade bland annat om att de datacenter som bolaget bygger i Gävle och Sandviken ska bli "världens mest hållbara".

Det var fullsatt på China Teatern i Stockholm när techbossen Satya Nadella klev upp på scenen. 

Temat för dagen handlade om hur företag och samhällen kan ställa om mot en allt mer digitaliserad framtid. Det handlade till stora delar om Microsofts egna tjänster och hur dessa kan användas för att driva digitaliseringen framåt. 

Men stor vikt lades också på säkerhet, tillit och hållbarhet. Ämnen som de flesta stora techföretag omfamnat i allt högre grad den senaste tiden.

“Det skulle vara fel av mig att inte prata om tillit. För i slutändan är det något som kommer att vara väldigt viktigt för oss – att inte bara skapa ny teknologi, utan att verkligen försäkra oss om att det finns tillit till den teknologi som vi skapar", säger han på scenen och fortsätter.

"Vi måste skapa system som hanterar personlig data och säkerhet som en mänsklig rättighet."

Han pratade också om några av de satsningar som Microsoft genomför i Sverige. Bland annat bolagets olika datacenter som ska byggas i Gävle och Sandviken. Dessa två datacenter ska enligt Microsoft-chefen vara bland de mest hållbara i världen.

"Vi kommer att använda hundra procent förnybar energi. De ska också vara helt fria från operationella utsläpp. Vi sätter en ny standard när det kommer till nästa generations datacenter. Det börjar här i Sverige”, säger Satya Nadella.

Senare under det dagskorta besöket kommer Satya Nadella också att besöka Samhall Innovation Days, ett hackathon med målet att “skapa förutsättningar för människor med en diagnos inom autismspektrumet att komma i funktion”, som de själva skriver i ett pressmeddelande.

Andra projekt som Satya Nadella lyfte fram under sitt tal på China Teatern var ett samarbete med Kiruna, där staden använder sig av AR och Microsoft Hololens för att kartlägga och planera den underjordiska infrastrukturen. Även representanter från Volvo och H&M fanns med på scenen för att berätta om hur de digitaliserar sin verksamhet.

Läs fler artiklar
LÄS MER