Flera operatörer slutar sälja Huawei

HuaweiMobiltelefoner

Zara Larsson är Huaweis reklamansikte. Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein/Huawei/press.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Slutar sälja det kinesiska bolagets smartphones.

En rad operatörer i Asien och Europa har under onsdagen uppgett att de avstår från att sälja kinesiska Huaweis smartphones.

Skälet är de amerikanska restriktionerna mot företaget, som bland annat fått Google att strypa tillgången till uppdateringar i dess operativsystem Android.

Japanska operatören Softbank har enligt tidningen Nikkei Asian Review meddelat att man inte kommer att börja sälja Huaweis P30 på fredag, som tidigare varit planerat.

Den konkurrerande japanska operatören KDDI skjuter samtidigt upp säljstarten av samma mobil. Landets största operatör, NTT Docomo, har slutat ta emot förhandsorder på modellen P30 Pro.

Tidningen uppger även att Taiwans statliga operatör Chunghwa Telecom beslutat att inte ta in nya Huawei-mobiler, även om existerande modeller som redan finns i lager kommer att fortsätta säljas.

Den sydkoreanska operatören KT uppger att den överväger att stoppa försäljningen av Huaweis smartphones och surfplattor.

I Storbritannien har operatören EE meddelat att den avstår från att sälja Huaweis telefoner i samband med lanseringen av 5G. En annan brittisk operatör, Vodafone, har fattat ett liknande beslut genom att skrinlägga tidigare planer på att sälja Huaweis mobil Mate X.

Läs mer