Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

SAS i storsatsning på elflyg: "Nollvision kring utsläpp"

Airbus E Concept-flygplan. Foto: Press

Samarbetar med flygplansgiganten Airbus.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

SAS ska tillsammans med flygplanstillverkaren Airbus göra en satsning på el- och hybridflyg. Det skriver DN.

Samarbetet går ut på att de två bolagen i ett gemensamt forskningsprojekt ska ta reda på hur rustad flygindustrin är för framtidens flygplan. Bland annat kommer man att titta på hur flygplatserna fungerar och hur de krävs för att klara framtidens flyg. 

I ett pressmeddelande skriver man vidare att samarbetet även innefattar att involvera en leverantör av förnybar energi "för att garantera verklig grön el och en nollvision kring CO2-utsläpp". 

SAS är det första flygbolaget någonsin att ingå den här typen av samarbete med Airbus.

“Vi vill förstå och studera hur de här hybrid- och el-flygen kommer användas, hur de ska laddas på flygplatser, hur vi kan se till att det finns rätt infrastruktur för laddning på flygplatserna och hur vi kan säkerställa att det kommer genuin grön el till flygplatserna”, säger Glenn Llewellyn, chef för elektrifiering på Airbus, till DN.

Problemet hittills för eldrivna flygplan har bland annat varit att de batterier som krävs för att flyga längre sträckor är för tunga.

Det är först 2030 som Airbus hoppas kunna använda teknologin kommersiellt. Fram till dess ska man alltså nu, tillsammans med SAS, ta reda på hur branschen bäst förbereder sig. Studien och testerna kommer främst att ske i Stockholm och i Toulouse, där flygtillverkaren har sin bas.

Parterna har inte velat gå ut med några finansiella detaljer kring projektet. 

Läs mer