Sök

Kinesiska jätten Tencent slukar Malmö-studion Sharkmob

TencentSharkmob

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Tredje investeringen i ett svenskt spelbolag för Tencent.

Sharkmob startades för blott två år sedan av fem avhoppare från Massive. Nu köps bolaget upp av den kinesiska jätten Tencent.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Vi ser på samma sätt på framtiden för gaming online och Tencent, en ledande internet- och spelplattform, ger Sharkmob räckvidden och resurserna för att vara en del av den framtiden", säger Sharkmobs vd Fredrik Rundqvist i ett pressmeddelande.

I dagsläget består Sharkmob av ett 50-tal anställda. De jobbar med vad som ska bli Sharkmobs första spel, som ännu är inte är offentliggjort. Enligt Sydsvenskan handlar det om ett än så länge hemligt "actionspel".

När Breakit når Sharkmobs styrelseordförande Kristofer Westergren vill han inte kommentera affären, utan hänvisar till pressmeddelandet.

“Jag kan inte ge någon kommentar just nu. De som skulle kunna kommentera är upptagna med det här.”

Sharkmobs vd Fredrik Rundqvist kommenterar senare nyheten för Di Digital, där han berättar att de fick bra kontakt med Tencent och att de hade samma syn på framtidens spel. Dessutom behåller bolaget sin ledning efter köpet.

"Vi hade inte alls tänkt sälja bolaget bara efter ett par år. Men de låter oss behålla en stor självständighet, samtidigt som Tencent bidrar med enorma resurser och mycket kunskap. De vill att vi ska bygga en relation med egna kunder, och inte bara bli en del av en större koncern”, säger Fredrik Rundqvist till sajten.

Han säger också att "det är en väldigt bra affär för grundarna och de investerare som varit med från början", utan att vilja ge några detaljer om köpeskillingen.

Köpet av Sharkmob blir den andra investeringen i Sverige på kort tid från jätten Tencent. I början av året köpte Tencent in sig i spelstudion Fatshark och man är sedan tidigare delägare i Paradox. 

Kinesiska Tencent är ett av världens största techbolag, men de är även en gigant inom spelvärlden. Utöver sitt ägande i svenska spelbolag äger de närmare 50 procent av aktierna i Fortnite-utvecklaren Epic Games, de har också investerat i bolag som Activision-Blizzard, den franska speljätten Ubisoft och en rad andra stora spelföretag.

Sedan 2015 äger de också spelstudion Riot Games, där populära League of Legends är den stora kassakon.

Sitt intåg på den nordiska marknaden gjorde Tencent 2016 när de köpte in sig i den finska utvecklaren Supercell, bolaget som ligger bakom mobilspelssuccén Clash of Clans.

Under 2017 omsatte Sharkmob 10,2 miljoner kronor, med en förlust på 12,5 miljoner.

Läs mer