Fula solceller kan bli minne blott – svensk startup ska ta fram en "osynlig" solcell

PeafowlEnergi

Cristina Paun och Jacinto Sá. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Tar in 5 miljoner för att kunna vidareutveckla tekniken.

Uppsala-startupen Peafowl utvecklar en ny typ av teknik för transparenta solceller. De ska kunna användas utan att utseendet påverkas på det som ska strömsättas. Det innebär alltså att exempelvis smarta fönster ska kunna få ström samtidigt som du fortfarande kan spana på grannarna.

Utvecklingen befinner sig än så länge i ett tidigt stadie, men redan nu testas produkten på bland annat smarta fönster.

"Vi kan göra solcellerna så transparenta att du inte ser att de är där. Men ju mer transparenta du gör dem, desto mindre energi kan de producera. Som tur är krävs det inte så mycket energi för att driva smarta fönster eller skärmar", säger bolagets vd och medgrundare Jacinto Sá. 

Peaflow tillverkar inga egna solcellspaneler, istället arbetar de mot företag som vill implementera deras teknik i sina produkter. För att gå vidare med fler kundtester och kommersialisera produkten tar bolaget nu in 5 miljoner kronor i nytt kapital. Almi Invest är de som leder rundan, där de går in med totalt 4 miljoner kronor. Övrigt kapital kommer från olika privata investerare.

“Behovet att kostnadseffektivt, trådlöst och hållbart kunna ge låg men kontinuerlig ström till olika uppkopplande enheter och sensorer ökar ständigt. Här har Peafowl, med sin nydanande skalbara och miljövänliga teknik, goda möjligheter att nå framgång på en växande marknad”, säger Karin Edström, Investment Manager på Almi Invest.

En av styrkorna med Uppsalabolagets solcell uppges vara att den är både billig och hållbar då den inte använder sig av giftiga eller ovanliga material. Pengarna ska de bland annat använda för att stärka upp teamet och för att kunna inleda större kundprojekt.

“Den här investeringen är ett viktigt steg för oss som gör att vi kan komplettera teamet och ta oss an större kundprojekt”, säger Jacinto Sá, grundare och vd Peafowl Solar Power.

Peafowl är grundat av Jacinto Sá, Cristina Paun och Marina Freitag och är en avknoppning från forskning vid Uppsala Universitet.

Läs mer