Stockholmarna vallfärdar till nätläkare – nu slår Region Stockholm tillbaka

Kry doktor.se Hälsa
Stockholmarna vallfärdar till nätläkare – nu slår Region Stockholm tillbaka

Foto: Jessica Gow/TT.

Towe Boström

Reporter

Stockholm startar en Kry-konkurrent.

Nätläkare som Kry, Min Doktor och Doktor.se fortsätter att sluka marknadsandelar. I dagsläget får de 650 kronor i ersättning per läkarbesök och landsting och regioner, som får betala när deras invånare söker nätläkare, har i sin tur flaggat för skenade kostnader.

Stockholmarna är dem som är allra mest förtjusta i nätläkarna – och nu gör Region Stockholm ett motdrag. Regionen utökar satsningarna på egna digitala läkarbesök genom tjänsten ”Husläkarmottagning online”, rapporterar Läkartidningen.

Projektledaren Jeanette Skantz Holmberg säger att regionen inte kan blunda för framtiden, och 70 vårdcentraler har nu gått samman för att bemanna tjänsten.

”Det är bland annat för tillgängligheten. Och vi vill få tillbaka patienter som kanske lämnat regionen för att gå till andra aktörer. Apparna har utvecklats mycket och vi måste vara med på banan”, säger Jeanette Skantz Holmberg till Läkartidningen.

Regionen planerar även att satsa på sjuksköterskor och psykologer längre fram. Tjänsten finns tillgänglig alla dagar i veckan, men har i motsatts till många nätläkare inte öppet dygnet runt.

Satsningen kickade igång i slutet av april och har växt från 4 patienter per dag till runt 20. Det är dock svårt för regionen att marknadsföra sig lika aggressivt som nätläkarna, där flera backas med hundratals miljoner kronor och tunga riskkapitalbolag.

”Folk hittar ju inte till oss, vi kan ju inte göra reklam som andra kan. Det är när man till exempel sitter i telefon med patienter som att man kan hänvisa till appen”, säger Jeanette Skantz Holmberg.

I dag är två av de större aktörerna, Kry och Doktor.se, etablerade i Sörmland som saknar patientavgift. Det gör att de kan erbjuda patienterna avgiftsfri vård, istället för vanliga summan på 250 kronor i patientavgift, vilket ökat pressen på landstingen som får ta hela kostnaden.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) utreder för stunden frågan om nätläkarnas ersättning, som kan komma att sänkas. Ett besked var väntat i mars men har skjutits upp till juni.

Det var de borgerliga partierna i sjukvårdsdelegationen som begärde att beslutet skulle skjutas upp. Mia Frisk (KD) meddelade att de gärna väntar tills regeringens utredare Göran Stiernstedt, som ser över digital vård, presenterat sin rapport.

Den rapporten var också tänkt till juni, men nu verkar även den dröja.

”Det blir sannolikt förlängning. Väntar på nya direktiv”, skriver Göran Stiernstedt i ett mejl till Breakit.

Läs fler artiklar
LÄS MER