Nytt miljonregn över Robtop Games – vinst på 60 miljoner kronor

Robtop Games spel
Nytt miljonregn över Robtop Games – vinst på 60 miljoner kronor

Foto: Skärmklipp / Istockphoto

Tobias Blixt

Reporter

Ännu ett kanonår för den anonyma spelkodaren Robert Topala från Upplands Väsby.

Robert Topala är Sveriges kanske mest hemliga spelskapare. Samtidigt är han en av de mest framgångsrika. De senaste åren har han gjort supersuccé med sin spelserie Geometry Dash, där det första spelet släpptes 2013.

Förra året kunde Breakit avslöja att spelskaparens bolag Robtop Games gjorde en vinst på hisnande 75,2 miljoner kronor.

Nu står det klart att miljonerna fortsätter att regna över den lilla spelstudio.n Den senaste årsredovisningen, som Breakit har tagit del av, visar att bolaget hade en omsättning på 66,8 miljoner kronor under räkenskapsåret som sträckte sig mellan juli 2017 och juni 2018. Det kan jämföras med en omsättning på 81,4 miljoner kronor året innan, vilket innebär att intäkterna minskat något.

Rörelseresultatet landade i sin tur på 59,8 miljoner kronor, jämfört med 75,2 miljoner kronor året innan.

Något som alltså innebär att Robtop games, med totalt 6 anställda, de senaste fyra åren har gjort en vinst på hela 313 miljoner kronor. 

Av årsredovisningen framkommer också att Robtop Games under det senaste räkenskapsåret köpt 100 procent av aktierna i Fäbodarna AB. Kostnaden för det bolaget var 5 miljoner kronor enligt årsredovisningen.

Håller låg profil

Robert Topala figurerar sällan i media. Han har själv skrivit en text som publicerats på branschsajten Gamasutra 2015, i övrigt har han fört en tillbakadragen tillvaro.

Själva Geometry Dash-spelen bygger på konceptet att guida en figur genom banor fyllda av hinder och fällor. Karaktären färdas hela tiden framåt och spelaren hoppar genom att trycka på skärmen.

Läs fler artiklar
LÄS MER