Sök

Splitgrid ska rädda handlarna från pengarkris – backas av Collector

Splitgrid ABfintech

Göran Eriksson, Rosalie Pellerone och Jonas Forsman. Foto: Kristina A. Nebron.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Örebrobolaget Splitgrid tar in pengar för att hålla handlarna stadda i kassan.

Det kan bli problem när butiker sitter på stora, kostsamma varulager som inte betalar tillbaka sig förrän produkterna säljs. Något som bland annat riskerar att leda till att butikerna inte kan betala sina skulder till leverantörer.

Det här vill Örebro-bolaget Splitgrid fixa genom sin lösning som automatiskt fördelar intäkterna mellan handlare och leverantörer i samband med att kunder gör inbetalningar.

Tanken är att både minska riskerna för parterna och underlätta det administrativa arbetet.

Splitgrid grundades för tre år sedan av Göran Eriksson och Jonas Forsman. Nu tar bolaget in 7,5 miljoner kronor från Collector, Almi Invest, Innovestor samt ett antal affärsänglar. Tillskottet ska användas för att expandera, satsa mer på sälj och stärka positionen på marknaden.

Jonas Forsman, teknikchef på Splitgrid, är nöjd med ägarmixen och lyfter fram fördelarna med att ha Collector med på tåget.

”Med en bank som investerare kommer vi att kunna integrera oss med dessa och förbättra riskhanteringen på ett sätt som inte setts tidigare genom att vi når ut till kundens kunder och det är där alla betalningar har sitt ursprung”, säger Jonas Forsman.

Splitgrid är verksamt i hela Norden och riktar sig såväl mot e-handel som fysisk handel. I nuläget har man knutit till sig över 100 varumärken, kedjor och mindre butiker.

Det hela funkar som så att systemet mäter statistik över de sålda varorna och därefter, utifrån avtalet, räknar ut hur mycket pengar som leverantören ska ha. För det tar arbetet tar Splitgrid sedan en avgift vid varje transaktion.

Magnus Lenngren, managing director hos Collector Ventures, konstaterar att detaljhandeln står inför stora utmaningar som kräver nya affärsmodeller.

”Tillsammans kan Splitgrid och Collector hjälpa branschen att ställa om till en mer kassaflödesbaserad affär”, säger Magnus Lenngren.

Läs mer