Så bygger han Skånes techscen med pengarna från TAT-affären

TAT The Ground Entreprenörsresan
Så bygger han Skånes techscen med pengarna från TAT-affären

Hampus Jakobsson. Foto: Sara Lindh.

Sara Lindmark

Reporter

Vad krävs för att få Sverige flitigaste affärsängel Hampus Jakobsson på kroken. Svar: Att du kan hålla honom gott sällskap under en Atlantflygning.

Det är en novemberkväll 2010 och Hampus Jakobsson är ute och springer i sina barfotaskor. Han är fokuserad och håller noggrann koll på hur många steg han tar. Då ringer mobilen. Budskapet skulle få vem som helst att haja till: Den kanadensiska mobiljätten Blackberry vill köpa Hampus Jakobssons teknikbolag TAT.

Hampus Jakobsson och de andra i grundarteamet var vid den här tidpunkten trötta och behövde dessutom mer pengar för att kunna förverkliga sina planer. Trots det var hans svar avvaktande:

“Jag tror inte att du vill köpa TAT”, svarade jag. “Det ser ut som en enkel sak utifrån men det är komplext inifrån. Men han som ringde stod på sig, så vi bestämde träff,” säger Hampus Jakobsson.

Mötet med Blackberrygrundaren Mike Lazaridis förändrade Hampus Jakobssons inställning i grunden. Allt stämde. Båda parter insåg att affären var en perfekt match för dem båda och Malmöbolaget köptes upp av kanadensarna för närmare en miljard svenska kronor.

Fem år senare är Hampus Jakobsson kvar i sin hemmaregion och verkar ha ett finger med i spelet i de flesta startupsammanhang. Vi träffas vid enreprenörshuset The Ground, byggt på initiativ av honom själv och en annan TAT-grundare, Karl-Anders Johansson. Här huserar drygt tio olika startups som karttjänsten Mapillary, resetjänsten Owegoo och Modcam, som utvecklar kameraenheter med inbyggda system för bildanalys.

“Antalet människor som jag kan träffa på en dag är en viktig parameter för var jag vill bo. Malmö är ganska litet och väldigt internationellt, dessutom kan man ta sig överallt med cykel på högst 15 minuter. Men helst vill jag ha superintressanta människor ännu närmare mig, så därför har vi samlat dem i det här huset.”

Vissa av startupsen har Hampus Jakobsson själv investerat i. Totalt har han gått in med kapital i 45 bolag. Ofta rör det sig om mellan 20 och 50.000 dollar motsvarande upp till 400.000 svenska kronor.

“Jag jobbar heltid med att bygga mitt eget bolag Brisk, jag har tre barn och är supernyfiken på att lära mig saker och klämmer in varenda sekund jag har i mitt liv till detta. Om jag ska investera jättemycket pengar måste jag hålla noga koll på bolagen för att se till att de får bra utbyte av pengarna. Problemet är att jag inte har den tiden.”

För att Hampus Jakobsson över huvudtaget ska bli intresserad av ett bolag krävs ett antal saker. Han ska – i teorin – kunna åka tillsammans med entreprenören i ett flygplan över Atlanten och tycka att det är trevligt. 

“Om någon inte skulle klara av det vill jag inte investera. Jag vill inte investera om någon har en dålig människosyn eller bara gör det här för att bli rik. Helst ska det vara en idé som spar människor tid eller smärta på något sätt. Jag investerar helst inte i något som är underhållningsbaserat för det behöver vi inte riktigt mer av,” säger Hampus Jakobsson.

Han förklarar att han inte ser investeringen som ett mål utan som ett medel. Han vill lära sig saker och få fler intressanta människor till regionen. Över mejl är Hampus Jakobsson kortfattad och rak. I verkligheten är han på ett helt annat sätt. Han ger ett gästvänligt intryck och pratar snabbt och engagerat. Ofta svävar han i väg i olika tankespår och kommer hela tiden in på nya teorier.

“Jag är uppväxt i en familj där man inte gnäller utan kämpar, det är en ju en entreprenöriell egenskap. Mina familjemedlemmar gillar att trixa på skoj med varandra. Jag är uppväxt med att man klurar och funderar på vad man kan skapa för roliga ögonlick,” säger Hampus Jakobsson.

Han tror att rollen som yngsta syskon av fyra har präglat honom. Under hela uppväxten har han varit tvungen att fundera ut vad som rör sig i de äldre syskonens huvud.

“Om jag är sju år och vill spela monopol med dig som är 17 år måste jag tänka ut hur det ska gå till. Vad rör sig i ditt huvud och hur ska jag bära mig åt för att du ska känna att du vill spela monopol med mig? Den skolan har jag ju gått i tio år.”

I dag är han själv pappa till tre barn. Eftersom gränsen mellan privatliv och jobb verkar ytterst tunn så är det förstås lätt att undra hur han hinner med familjen. För Hampus Jakobsson är lösningen vardagsstrukturer.

“Jag lämnar alltid barnen på skola och förskola och jag lagar alltid alla middagar hemma. Det innebär ju att jag inte kan komma till jobbet tidigare än 8 och inte vara hemma senare än 17. Och att laga middag tar minst 30-60 minuter för jag lagar rolig mat.”

Han vill att barnen ska ha kommit i kontakt med 10.000 olika smaker innan de själv börjar laga mat. Samtidigt vill han lära dem hur mycket jobb det ligger bakom det som köps i affären. Brödet bakar han ofta själv.

“Just nu håller jag på att fermentera oliver och förra året gjorde jag hårdost som jag lagrade i tio månader för att barnen ska förstå att den osten jag gjorde för länge sen är den ni äter nu. Då förstår de också att man ska uppskatta ost för den tar tid att göra.”

Yrkesmässigt är Brisk.io det bolag som Hampus Jakobsson lägger ner mest tid på just nu. Han startade det för tre år sedan för att han ville lära sig hur modernt höghastighetssälj funkar.

“I den gamla världen kunde du som säljare jobba med 10 kunder och fokusera på dem. Nu måste en person jobba med 1.000 kunder för att hitta de 10 som är relevanta, men vi människor är inte speciellt bra på att hantera tal över 40. Brisk föreslår vad säljare ska göra baserat på data och best practices.”

Hittills har bolaget tagit in 2 miljoner dollar motsvarande 17 miljoner kronor från Creandum, DN Capital, tre ängelgrupper och 14 änglar. Någon omsättning finns inte att tala om ännu men Hampus Jakobsson påpekar att det inte alls är fokus.

“Det är inte nyckeltalet utan vi bryr oss om antalet rekommendationer som vi gör och hur många av dem som människor följer. Om det visar sig att de betalar eller inte är något annat.”

I dag fakturerar Brisk för 6.000 dollar motsvarande cirka 50.000 kronor per månad.

"Vi har växt med mer än 20 procent per månad och planerar hålla den takten."

Namn: Hampus Jakobsson.
Ålder: 36.
Uppväxt: Ålstorp 5 (siffran är en del av ortsnamnet) i Kävlinge kommun.
Bor: Malmö.
Familj: En fantastisk fru och tre barn.
Jobbar bäst: Ostört i mitt kontor hemma, men kan också jobba ohyggligt bra under stress.
Perfekta dagen: När jag träffar intressanta människor. Jag blir extremt glad när en person som jag har hjälpt gör något som jag blir stolt över.
Favoritapp: Min mejlapp.

Läs fler artiklar
LÄS MER