Sup46 byter vd igen – Samir El-Sabini lämnar efter ett halvår

SUP46Karriärstartup

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Samir El-Sabini slutar som vd för startuphubben efter ett halvår. Nu får Sup46 sin fjärde vd på bara ett par år. Samtidigt inleder man ett samarbete med jätten Wework.

Startuphubben Sup46 grundades 2013 och har genom åren blivit något av en symbol för Stockholms startupscen. I höstas lämnade den dåvarande vd:n Daniel Sonesson  efter endast ett år på posten. Han hade då tagit över rollen efter Sup46:s medgrundare Jessica Stark, som hade varit vd i drygt fyra år. Sonesson ersattes av Samir El-Sabini.

"Det behövs en ny vd för den riktning vi ska ta”, kommenterade Sebastian Fuchs, styrelseordförande och medgrundare av Sup46, då.

Nu lämnar även Samir El-Sabini, efter bara ett halvår, och ersätts av Sebastian Fuchs själv på vd-posten från 1 juni. 

Beskedet om vd-bytet kommer i samband med att Sup46 tillkännager ett nytt samarbete med coworkingjätten Wework. I början av juni flyttar startuphubben in i Weworks lokaler på Regeringsgatan i Stockholm, och blir därmed grannar med Spotify.

”Vi bestämde tillsammans med Samir att den bästa vägen framåt är att vi gör förändringar i det operativa teamet”, säger Sebastian Fuchs.

Han menar att det är lämpligt att en av grundarna, det vill säga han själv, tar bolaget vidare in i nästa fas.

”Det är ingen osämja överhuvudtaget. Det här handlar om vad Sup46 behöver framåt”.

Det är exakt samma argumentation som när Daniel Sonesson lämnade?

”Det är väl mer ett resultat av att vi precis som alla andra bolag lär oss av vår resa och vilka olika faser bolaget går igenom. Det är ingen argumentation i sig, det är sanningen”, säger Sebastian Fuchs.

Sebastian Fuchs säger samtidigt att de varit nöjda med de förändringar Samir El-Sabini genomfört och hur han positionerat Sup46.

Samir El-Sabini säger själv att de kommande förändringarna kräver ett nytt ledarskap där Sup46 behöver mindre ledtid och ett starkt och tajt ledarskap. Han menar att ett vd-byte är en lösning som leder framåt.

"Ibland när man gör det inser man att man själv kanske är den som borde bytas ut. Jag tror det är viktigt att vara ärlig i det avseendet”, säger Samir El-Sabini.

Att det bara blev ett halvår på posten kommenterar han: 

”När man tar sig an något vet man inte exakt allting. Man har inte gjort alla analyser, men när man sedan gjort analyserna får man ta 'the harsh truth'”.

”Om jag stannade kvar hade det inte varit det bästa för Sup46 utan möjligtvis det bästa för mig själv, det är jag inte intresserad av. Jag tror generellt sett att man ska anställa vd:ar som sätter organisationen före sig själv. Det hoppas jag vi visar idag”, säger Samir El-Sabini.

Vad som händer härnäst återstår att se.

”Jag är inte orolig, det finns mycket roligt att göra”.

Nu inleder SUP46 ett samarbete med Wework. 

”En av de största fördelarna är att de har ett spännande internationellt nätverk. Om man är Wework-medlem och växer i andra länder är det lätt att sätta upp kontor när det finns en lokal förankring redan”, kommenterar Sebastian Fuchs.

Sup46 tillkännager samtidigt att de expanderar till andra delar av landet för att stötta fler entreprenörer och startups. Det handlar bland annat om att etablera kontor i andra städer.

Exakt vad Sup46 ska etablera sig, eller när, har inte kommunicerats.

Läs mer