Alma Bolån ger upp – avvecklar hela verksamheten

Alma BolånBolån

Grundarna av Alma Bolån. Foto: Press / Istock

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Alma Bolån lyckades inte hitta finansiering nu läggs bolaget ner.

Bolåneutmanaren Alma lägger ner verksamheten. Runt 19 på valborgsmässoaftonen skickade styrelsen ut ett meddelande till alla som anmält sitt intresse för att teckna bolån via Alma. I meddelandet skriver styrelsen bland annat:

“Med hänsyn till osäkerhet kring bolagets långsiktiga finansiering samt Finansinspektionens krav på att verksamheten ska påbörjas inom viss tid har styrelsen beslutat att lämna tillbaka tillståndet och avveckla bolaget under ordnade former”.

Alma fick tillståndet från Finansinspektionen i november och redan då var finansieringsfrågan ett problem för bolaget. I det läget hade Alma fått in intresseanmälningar från bolånetagare på över 1 miljard kronor, men någon finansiering fanns inte på plats.

“Vi har ett i vårt tycke bra upplägg för hur vi ska finansiera de här bolånen. Nu när vi har tillståndet blir det aktuellt att gå ut och kontakta institutionella investerare”, sade Almas vd och grundare Dan-Alp Lindberg då till Breakit.

Men nu står det alltså klart att man inte lyckats attrahera några investerare till projektet. Bakom Alma finns bland annat  bankveteranen Per-Olov Carlsson med 30 års erfarenhet av banksektorn från SEB, Nordea och Swedbank. Dan-Alp Lindberg kommer senast från en roll som finanschef på kommunikationsbyrån och filmproduktionsbolaget B-Reel.

Även Almas bolånekollega Enkla har svårt att få en finansiering på plats för att dra igång verksamheten. Runt 200 miljarder kronor har kommit in i bolåneansökningar till Enkla men hittills har bolaget inte lånat ut en krona.

Läs mer