Sök

DEBATT: GÖRAN HÄGGLUND

Göran Hägglund: Vill du bli entreprenör inom hälsa? Här är mina bästa tips

DebattHälsaNätläkare

Breakit

Breakit

Sveriges tidigare socialminister, Göran Hägglund, ger sin bild av hur techbolagen kan bidra till sjukvården och lyckas genomdriva digitalisering i en trögrörlig sektor.

Det krävs bland annat ödmjukhet – vilket många entreprenörer hittills saknat, konstaterar Göran Hägglund.

Vården och omsorgen är världens största industri sett till BNP, men samtidigt kanske den minst digitaliserade i förhållande till sin potential. Medan bransch efter bransch har gjort stora effektivitetsvinster genom att digitalisera sina processer och flöden, har vården rört sig trögt. Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, menar till exempel att vårdköerna hade kunnat undvikas helt genom ett bättre tillvaratagande på innovation.

Det finns flera förklaringar till varför situationen ser ut som den gör. Först och främst är vården komplicerad – den består av många intressenter och regler, och mycket står på spel. Den offentliga sektorn är dessutom trögrörlig, med långa upphandlings- och beslutsprocesser. Detta får dock inte avskräcka innovatörer om riktiga effektivitetsvinster ska uppnås. Healthtechbranschen är i vissa avseenden omogen, med ett stort antal aktörer som främst tar sikte på lätta problem, och som ofta underskattar både vårdens och politikens komplexitet, och saknar förståelse för dess motiv. På vissa sätt är det bra att entreprenörer närmar sig utmaningar med oförstört sinne, men det krävs också ödmjukhet, vilket många hittills saknat.

Genom tålamod, och lyhördhet nog att fokusera på vårdens rotproblem istället för de enkla symtomen finns mycket att vinna. Komplex vård, däribland kroniska sjukdomar som diabetes, kol eller reumatism, innebär stort mänskligt lidande och tar upp emot 80 procent av vårdens resurser i anspråk – vilka innovationer kan användas för att underlätta i behandlingen av dessa? Läkare ägnar mindre än en tredjedel av sin tid åt patientmöten och en stor del åt administration, går detta att göra mer åt? Nätläkare är ett positivt exempel på hur teknik kan användas för att göra vården mer tillgänglig, men löser få kritiska problem då de tidiga flödena står för mindre än 15 procent av vårdens totala omkostnader.

Till framtidens healthtechentreprenörer vill jag komma med några enkla uppmaningar, för både er, vårdens och samhällets skull. Dessa kan sammanfattas genom tre punkter:

1. Fokusera på att lösa vårdens riktiga utmaningar – tänk inte bara på din egen upplevelse av vården, utan fokusera på var rotproblemen och de största kostnaderna finns. Intervjua personal och allvarligt sjuka och se vad dessa efterfrågar och saknar.

2. Ta höjd för att saker tar tid. Det gäller alla entreprenörer, men särskilt de som verkar inom vården. Inträdesbarriärerna är betydande och det gäller att rusta sig med tålamod, uthållighet och tillräcklig finansiell styrka. Det tar tid att utveckla en produkt, bygga ett förtroende och vinna upphandlingar.

3. Underskatta inte den stora mängd kunskap som krävs för att verka inom vården. Det är inte omöjligt att arbeta sig till, men det är viktigt att se till att ha med experter i ditt team, och redan på ett tidigt stadie samla nödvändig kunskap kring både regleringar, system, upphandlingar och intressenter.

En mer effektiv vård och omsorgssektor är inte bara önskvärd – det är en nödvändighet för att möta den demografiska utmaning vi står inför med en allt äldre befolkning. De techentreprenörer som jag träffat framhåller ofta att det är just de stora samhällsutmaningarna som ses som möjligheter, och inspirerar.

Här finns utrymme för mångas bidrag!

Göran Hägglund
Styrelseledamot i vårdbolaget Aleris, healthtechbolaget FRISQ och var tidigare Sveriges socialminister. 

Läs mer