6 skäl – därför ska du vara med i Breakit Impact Challenge

Breakit Hållbarhet Breakit Impact Challenge
6 skäl – därför ska du vara med i Breakit Impact Challenge

Klimatförändringarna engagerar – och skrämmer. Nu startar Breakit Impact Challange. Foto: TT/AP.

Erik Wisterberg

Reporter

Klimatförändringarna engagerar – och skrämmer. Nu utmanar Breakit näringslivet.

Vi har vetat det länge. Våra utsläpp av klimatpåverkande växthusgaser måste ned – snabbt. Men läget börjar bli akut.

Ungdomar över hela världen demonstrerar för att tvinga politiker att ta sitt ansvar. På hemmaplan har begrepp som "flygskam" och "klimatångest" redan börjat få effekter på hur vi reser.

Faktum är att klimatfrågan är det som gör oss allra mest dystra kring framtiden. Hela 61 procent av svenskarna är mycket oroliga för klimatet, enligt SOM-institutets nationella mätning. 

Breakit utmanar näringslivet

Det här kan låta lite högtravande. Men en del av Breakits vision handlar om att bidra till en bättre värld – med hjälp av journalistik.

I början av året frågade vi oss vad vi kan göra när det kommer till vår tids ödesfråga: Klimatet.

I våras lanserade vi svaret, en satsning som vi kallar Breakit Impact Challenge. Vi utmanade våra läsare – det digitala näringslivet – att tillsammans med oss göra vad vi kan för att bli klimatsmarta och på sikt klimatneutrala.

Satsningen blev en succé – 431 bolag gick med och 227 bolag klarade utmaningen.

Nu kör vi igen – och därför återpublicerar vi den här texten om varför du ska vara med i Breakit Impact Challenge.

Därför ska DU vara med

Det är såklart enklare att låtsas som att det regnar. Men här kommer 6 punkter som visar varför det är viktigt för dig att hänga på:

# Hållbara företag är mer lönsamma. Flera studier, bland annat denna från Harvardprofessorn Robert G Eccles, har slagit fast detta hoppingivande faktum.

# En hållbar profil kan också hjälpa dig att rekrytera de bästa. Enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Swedbank är företag som satsar på hållbarhet är betydligt mer attraktiva som arbetsgivare.

# Sju av tio svenskar kan tänka sig att betala mer för en vara eller tjänst om man vet att företaget som producerar den arbetar för att begränsa klimatförändringen. Det enligt en undersökning från Naturvårdsverket.

# Paris-avtalet slår fast att den den globala temperaturökningen ska hållas långt under 2 grader och vi ska jobba för att den ska stanna vid 1,5 grader. Då måste alla hjälpa till, även företag.

"Det är inte omöjligt att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Men det kräver aldrig tidigare skådade ansträngningar i hela samhället", sade Hoesung Lee, ordförande för FN:s klimatpanel IPCC i slutet av 2018.

# Om uppvärmningen istället når 2 grader (medeltemperaturen har redan ökat med en grad jämfört med förindustriell nivå) blir konsekvenserna för hundratals miljoner människor stora, enligt IPCC.

# Sveriges klimatpåverkande utsläpp minskat med 26 procent sedan år 1990, men endast 0,5 procent mellan år 2016 och år 2017 enligt Naturvårdsverket.

Här kan du anmäla ditt företag till utmaningen, som är gratis att delta i. 

Läs fler artiklar
LÄS MER