Jacob de Geer: "Bara att acceptera att vissa perioder är jävliga"

Izettle Paypal fintech
Jacob de Geer: "Bara att acceptera att vissa perioder är jävliga"

Jacob de Geer. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT /

Towe Boström

Reporter

Izettle-grundaren talar ut om tiden efter uppköpet – och hur det är att ha en chef.
"Ja, det är besvärligt”, skämtar Jacob de Geer.

I höstas stod det klart att Jacob de Geers Izettle såldes till den amerikanska betaljätten Paypal. Prislappen – svindlande 19 miljarder kronor. 

På Prins Daniels Entreprenörsdag, en inspirationsdag som samlar namnkunniga entreprenörer, gästade Jacob de Geer scenen och pratade om tiden efter uppköpet. Han har stannat kvar operativt i Izettle och passade på att skämta  om relationen med Paypal – och hur det är att plötsligt ha en chef.

”Ja, det är besvärligt”, sa Jacob de Geer och möttes av rungande skrattsalvor.

”Nejdå, det är faktiskt väldigt bra. Än så länge fungerar det bra”, tillade Jacob de Geer.

Han konstaterar även att svenskarna inte har så bra koll på Paypal.

Han fortsatte med att dra lite bakgrund om Paypal, som idag finns i över 200 länder med 20.000 anställda. Det var för några år sedan som e-handelsjätten E-bay knoppade av Paypal. 

”De har en enorm verksamhet men de har knappt någon kultur och en företagsledning som är relativt ny, så de påbörjar hela sin kulturresa nu. Det gör att vi är mer lika än vad man kan tro, trots att vi är ett mindre bolag". 

Han beskriver det hela som "otroligt dynamiskt och väldigt kul”. 

”Vi får väl se hur länge de vill ha mig där”, tilläger Jacob de Geer. 

Izettle-grundaren pratar även om viljan att inte förlora, och de höga riskerna som är kopplade till bolagsbyggen. Som när pengarna börjar ta slut i bolaget, lågkonjunkturen knackar på dörren och man undrar hur betalningarna ska lösas om tre månader.

”Då är det svårt att sova. Då sover jag inte. Delvis är det så, det blir problemlösning igen, då jobbar man dygnets alla timmar”.

Här tar han rygg på en annan välkänd profil, Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski, som deklarerat att han inte tror på "work-life balance”. 

”Jag tror inte på 'work-life balance', jag tror man kan hitta en harmoni i det där. Att man kan hitta 'work-life harmony' snarare än balance, och bara att acceptera att visa perioder är jävliga och sedan hitta harmoni i det”, säger Jacob de Geer.  

Läs fler artiklar
LÄS MER