Sök

Klarnas satsning sågas av Nordea: “Inte äkta open banking”

KlarnaNordeafintech

Sebastian Siemiakowski, vd Klarna.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

"Inte äkta open banking."

Häromveckan lanserade Klarna sin nya open banking-plattform med 4.300 banker. Fintech-jätten vill med satsningen sätta sig mitt i den finansiella revolutionen som spås komma när storbankerna utmanas.

“Det här är vår motsvarighet till Amazon Web Services” sa Sebastian Siemiatkowski till Breakit då.

Men nu ifrågasätts satsningen av en av de som ska utmanas, storbanken Nordea.

“Man kan fråga sig om de egentligen lanserar något nytt eller om de bara satt ett nytt namn på sin gamla screenscraping-teknologi,” säger Gunnar Berger, som har lett Nordeas satsning på open banking till Realtid.

Även Danske Bank är kritisk. 

"Alla banker har idag en Open Banking-lösning. Klarnas lösning är mer en aggregator, något som vi lanserade förra året. Kul dock att fler följer vårt exempel", säger Berit Behring, vd för Danske Bank i Sverige till Breakit.

Klarnas presstalesperson Johanna Nyman håller, föga oväntat, inte med. Till Realtid säger hon att tjänsten har utvecklats och använts internt i över 15 år.

“Det är först nu vi erbjuder detta nätverk av 4.300 banker över 14 marknader till andra banker, fintechbolag etc. så att de kan dra nytta av det och bygga nya lösningar och produkter som kommer att gynna konsumenter i hela Europa.”

Lyssna på en större genomgång av Klarnas nya storsatsning i Breakits podcast: 

 

Läs mer