BREAKITS TAKE

Därför är Klarna nu på väg mot börsen

KlarnafintechAnalys

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nu krattar Sebastian Siemiatkowski för en mångmiljardnotering.

För några dagar sedan snackade jag med en av Klarnas större investerare om betalbolagets miljardemission.

Hans analys var klar – det här var vd:n Sebastian Siemiatkowskis sätt att kratta för en börsnotering.

Och jag är böjd att hålla med investeraren (som dessutom har betydligt bättre insyn i bolaget än mig). Nu, när jätterundan är stängd, talar faktiskt det mesta för att Sebastian Siemiatkowski blir det han under så många år sagt att han inte vill bli – börs-vd.

Redan i handlingarna i nyemissionen som vi publicerade för några veckor sedan gick det att se åt vilket håll det barkade. Där framgick att bolaget först skulle ta in drygt en miljard från sina existerande aktieägare men i nästa skede också ha möjlighet att vända sig till nya investerare. Det tolkade min källa som en öppning för en så kallad pre-ipo.

På vanlig svenska betyder det att bolaget breddar ägarbasen med ytterligare en handfull namnkunniga investerare (varför inte någon av AP-fonderna?) för att ytterligare några månader senare notera bolaget på börsen. I ett sådant scenario är det rimligt att tro att Klarna finns på Stockholmsbörsen innan årsskiftet.

Flera av Klarnas storägare som till exempel det Silicon Valley-baserade riskkapitalbolaget Sequoia har varit med som ägare i nästan tio år. Det är väldigt länge för den typen av investerare och det börjar bli hög tid för dessa att “casha in”.

Att en av Klarnas största konkurrenter, holländaren Adyen gått som en raket efter sin notering förra året, är ytterligare ett argument som talar för börsen.

Värderingen vid en notering lär också bli därefter. I den nyemission som nu stängs värderas Klarna sannolikt till 3,5 miljarder dollar. Jag tror vi kan räkna kallt med att Klarna kommer att noteras till en kurs som ger bolaget ett marknadsvärde minst någon miljard dollar över detta.

Men säkert vet bara Sebastian Siemiatkowski själv. Och från honom får jag inga svar – i alla fall inte nu på måndagsmorgonen trots att jag SMS:at honom ihärdigt.

Läs mer