Sök

Rekordår för Avito – nu siktar det svenska bolaget på börsen

AvitoRyssland

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Trots krisen i Ryssland går Avito mot ett rekordår. Nu siktar grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert mot börsen.

”Vår business nu går som en raket”, säger Jonas Nordlander i Breakits podcastintervju med entreprenörsduon.

Strax före jul var känslan en helt annan. Den 18:e december kallade Jonas Nordlander och Filip Engelbert samman sin ledningsgrupp för ett krismöte i Moskva.

”Vi höll ett brandtal för vår ledning där vi sa - det här kommer gå åt helvete, vi måste minska lokalerna, vi kan inte anställa någon”, berättar Filip Engelbert.

I det läget var Avitos försäljning fortfarande opåverkad men rubeln hade rasat i värde mot dollarn och sanktionerna hade försatt landet i en ekonomisk kris. 

”Vi hade ingen aning om vad som skulle hända. Planen från början var att vi skulle växa med 60, 70 procent. Men tänk om det blev minus 10 procent istället?”, säger Filip Engelbert.

Fram tills dess hade organisationen växt snabbt. På bara ett år hade antalet anställda gått från runt 90 till över 200 personer men efter grundarnas brandtal i december ökade kostnadskontrollen.

”Efter jul hade vårt budskap sjunkit in och nu tittar vi mycket mer på alla investeringar vi gör. Varenda anställning som görs måste godkännas av ledningen och motiveras”, säger Filip Engelbert.

Nu känner sig både han och Jonas Nordlander betydligt tryggare:

”Jag tror att det är bra med små kriser. Man drar ihop organisationen och allt blir lite tajtare. Vi sa - let´s hope for the best but plan for the worst”, säger Jonas Nordlander.

De första nio månaderna 2014 ökade Avitos omsättning med 56 procent och hamnade på 637 miljoner kronor, vinstmarginalen, före avskrivningar, var hela 55 procent. I Breakits podcast-intervju är både Filip Engelbert och Jonas Nordlander tydliga med att verksamheten nu går för högtryck:

”Det går jättebra, vi hade all time high någon dag med en försäljningstillväxt på 55 procent mot förra året och resultatet är säkert ännu bättre”, säger Filip Engelbert som bedömer att Ryssland nått botten i sin ekonomiska kris:

”Det är fortfarande kris men vår syn är att vi nu är nära botten. Det kommer inte bli värre”.

Precis som Jonas Nordlander är han väldigt positiv till Avitos utveckling:

”Aktiviteten på sajten har aldrig varit så hög. För Avitos del känns det som att 2015 kommer bli ett grymt år”, säger Filip Engelbert.

Nu siktar de två grundarna på en börsnotering under nästa år. Från början har målet var inställt på Nasdaq-börsen men sanktionerna mot Ryssland har tvingat Avito-grundarna att tänka om.

”Amerikanska investerare är väldigt känsliga för sanktioner. Jag tror helt enkelt att det inte kan vara med och investera i Avito för att vi har rysk verksamhet”, säger Filip Engelbert.

Det verkar heller inte särskilt troligt att bolaget hamnar på Stockholmsbörsen.

”Nej, det känns inte så. Jag tror att London ligger närmast till hands”, säger Filip Engelbert.

LÄS MER: "Har varit många tillfällen då vi känt att nu skiter vi i det här"​

LÄS MER: "Här är deras största privata investering"

Läs mer