Analytikern totalsågar Henrik Persson Ekdahls storsatsning Skilling

Skilling fintech CFD
Analytikern totalsågar Henrik Persson Ekdahls storsatsning Skilling

Mikael Riese Harstad, Henrik Persson Ekdahl och Andre Lavold på Optimizer Invest. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

"Gör dig själv en tjänst och håll dig långt borta från Skilling."

Henrik Persson Ekdahl och dennes Optimizer Invest meddelade idag att de ska lansera sin största startup-satsning någonsin. Det handlade om handelsplattformen Skilling – som enligt uppgifter till DI Digital har kostat över 100 miljoner kronor att ta fram.

Idén med plattformen är att erbjuda handel med så kallade CFD-kontrakt. Skilling låter kunden spekulera i om priset på exempelvis en aktie, en valuta eller en råvara går upp eller ner.

Skilling själva skriver själva i en riskvarning att mellan 74 och 89 procent av de konton som är tillhör “icke-professionella kunder” förlorar pengar på den här typen av handel. Skilling tjänar själva pengar när kunden förlorar – och tvärtom.

Nu totalsågas satsningen av analytikern Richard Bråse i Dagens Industri.

“Få företag laseras med en friskrivning om att den överväldigande majoriteten tenderar att förlora sina pengar på produkten. Ett råd i konsumentupplysningsanda: gör dig själv en tjänst och håll dig långt borta från Skilling. Om inte målet är att plåga din privatekonomi", skriver han bland annat i tidningen.

Han lyfter också fram att ägarna flera gånger har fått gå in med eget kapital för att hålla verksamheten igång. Liksom att bolaget utan framgång försökte få en licens på Malta, innan de slutligen fick sin licens på Cypern.

“Enligt flera bedömare Di talat med är det de mindre seriösa aktörernas naturliga hemvist, men bättre än de karibiska licenser som branschens mest oseriösa aktörer håller sig med”, skriver Richard Bråse i sin analys.

Optimizer Invest är den största ägaren i Skilling. Men även bolagets vd Anders Berglund, tidigare Sverigechef för Google har gått in med pengar. I övrigt har man inte gått ut med vilka som investerat i bolaget.

Men enligt uppgifter till Dagens Industri är några av de större ägarna Prioritet Finans, Martin Larsson (Svenska Garantiprodukter) och Catena Medias grundare Erik Bergman.

Handel med CFD-kontrakt har kritiserats för att riskerna är höga och för att kunderna kan förlora mer pengar än vad de har satsat. Det har gjort att handeln har reglerats på EU-nivå, för att förhindra att sparare förlorar mer än vad de har satsat.

Läs fler artiklar
LÄS MER