Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Kry köper upp appbolaget Hello Shim

Johannes Schildt och Hoa Ly. Foto: Press.

Ska utveckla tjänster för självhjälp åt patienter.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

På tisdagsmorgonen meddelade Kry att bolaget gör sitt allra första förvärv och köper upp apputvecklarna Hello Shim, bolaget som ligget bakom psykologiapparna Shim och Enjo. Någon summa för köpet avslöjas däremot inte.

“Framtidens vård är personlig och individanpassad. Därför stärker vi nu upp vårt team med ledande spetskompetens inom utveckling av personlig och empatisk teknik som hjälper användaren att ta hand om sin egen hälsa”, säger Johannes Schildt, Krys vd, i ett pressmeddelande.

Shim lanserades i november 2017 och beskrevs som en digital kompis. Det var en chattbot som användaren kunde prata med genom textmeddelanden i mobilen, samtidigt som den skulle öka det mentala välmåendet. Enjo var en slags vidareutveckling av konceptet för den amerikanska marknaden och nischade in sig på småbarnsföräldrar.

De apparna kommer däremot inte att integreras i Krys nuvarande plattform. Shim lades ned i samband med att Enjo lanserades i USA och den sistnämnda appen kommer bara att kunna laddas ned fram till september i år.

“Vi kommer att ta tillvara på den erfarenhet och kunskap som finns i bolaget. Vi ser att kunskapen är viktig ingrediens för vår fortsatta resa framåt”, säger Linda Bengtsson, pressansvarig på Kry.

Av de fyra grundarna bakom Hello Shim kommer Hoa Ly och John Airaksinen att följa med över till Kry.

Hello Shims vd Hoa Ly är doktor i psykologi och disputerade 2015 med världens första doktorsavhandling om smartphone-stöd i depressionsbehandling. Han berättar att det här är en bra chans för dem att använda all kunskap som de har byggt upp under åren.

“Jag är supernöjd och superglad. Det handlar i grunden om vad som är vår vision. Det är att förbättra människors hälsa. Vi kommer att kunna göra det hos Kry med mycket större resurser”, säger han.

Han sörjer inte heller att Enjo nu går i graven. Han säger att lanseringen i USA var bra, men Kry är inte verksamma på den amerikanska marknaden och tanken är inte heller att integrera Enjo i Kry.

“Vi kommer att ansvara för självhjälpsdelen och bygga lösningar i Kry-appen som har de här elementen. Helt enkelt är det inte bara plug-and-play för att ta in den här plattformen i Kry. Vi har en större vision för vad vi ska göra på kry”, säger han och fortsätter:

“Vi tänker att det här är någonting som inte bara är för mental ohälsa.“

Grundarna bakom Hello Shim är Hoa Ly, Jordi Chacon, Andreas Amsenius och John Airaksinen. Inför USA-lanseringen kom också Toca Boca-grundaren Björn Jeffery in i bolaget.

Hello Shim backades av investerare som Sophia Bendz, Ludvig Linge, Hampus Jakobsson, Alfred Ruth och Mattias Miksche, liksom King-grundarnas Sweet Capital.

Läs mer