Bonnier skakar om Adlibris – sex toppchefer har lämnat på kort tid

Adlibris e-handel
Bonnier skakar om Adlibris – sex toppchefer har lämnat på kort tid

Tomas Franzén, vd Bonnier. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

På bara några månader har en rad toppchefer lämnat Bonniers e-handelsjätte Adlibris, kan Breakit avslöja.

Nyligen stod det klart att Adlibris vd Johan Kleberg fick gå från bolaget. Nyheten kom efter att Adlibris gjort en förlust på 125 miljoner kronor 2018. Julhandeln blev också en riktig besvikelse, då man hade stora problem med att leverera beställningar i tid.

Nu kan Breakit avslöja att en rad av Adlibrisgruppens toppchefer har lämnat bolaget på kort tid. Varför så många chefer lämnat har vi inte fått svar på, men bolagets resultat dåliga resultat förra året kan vara en ledtråd. 

Adlibris var länge synonymt med en bokhandel på nätet. Men de senaste åren har det Bonnier-ägda bolaget försökt göra en liknande resa som Amazon.

Efter en rad uppköp och egna satsningar är Adlibrisgruppen i dag något av en e-handelshubb som bland annat rymmer bolagen Discshop, Odla och Kökets Favoriter. 

Det var i mars som Johan Kleberg fick gå, men redan i januari slutade bolagets operativa chef Henric Oscarsson i det tysta. 

“Jag har haft tolv fantastiska år på Bonnier. Men för min del handlar det om att jag fick förfrågan av Liber och tyckte att det lät spännande”, säger han till Breakit. 

I november förra året lämnade, enligt Linkedin, Cajsa Malm som var affärsområdeschef för Adlibris Next som är bolagets avdelning för innovation.

Andra som har lämnat Adlibrisgruppen under 2019 är Maral Shadloo, chef över Amazon Prime-kopian Adlibris Go, Ylva Wadström, chef över bolagets onlinemarknadsföring, samt Claes Kjelldorff, som var vd över Adlibris-bolagen Bamba.se och Odla.nu. 

Breakit har vid ett flertal tillfällen sökt styrelseordföranden och tillförordnade vd:n Tomas Franzén, liksom andra representanter på Adlibris, utan resultat. I princip alla personer som bolaget uppger som kontakter på sin pressida har lämnat. 

Efter att Breakit publicerat artikeln svarar Tomas Franzén i ett SMS det inte handlar om några större förändringar i Adlibrisgruppen.

"Det är inte en del i en större förändring, utan helt enkelt ett antal individer som av olika orsaker byter jobb", skriver han.

Tipsa

Vet du mer? Kontakta Breakit

Läs mer

De gör succé på nätet men har det knapert med cash – nu väntar uppköp och utslagning. Men vem tar vem?

Karin Lindahl om framtiden för Indiska – och varför hon pumpat in en halv miljard

Kitchentime köper Kökets favoriter från Adlibris

Läs fler artiklar
LÄS MER