Sök

Nya initiativet Women in fintech ska göra branschen mer jämställd

InstantorfintechJämställdhet

Raiha Buchanan, marknadschef på Instantor och Helene S Westerlund, teknikchef på Instantor. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Vill förändra branschen.

En rapport från Handelshögskolan från förra året visade att 38 procent av de anställda inom fintech-sektorn i Sverige är kvinnor. Det ser inte bättre ut om man höjer blicken och tittar ut över Europa.

2018 visade också en rapport från riskkapitalbolaget Atomico att nästan hälften av alla kvinnor i techbranschen hade upplevt någon form av diskriminering.

För att ändra på det här drar initiativet Women in fintech igång idag.  

"Kvinnor har gjort stora framsteg med att bryta sig igenom glastaket, men inom tech och i synnerhet inom fintech finns det fortfarande utrymme för förbättring,” säger Raiha Buchanan, marknadschef på Instantor och grundare av Women in Fintech och fortsätter:

“Fintech spelar en central roll i finansindustrins fortsatta framväxt, men jämlikhet behöver prioriteras för att branschen ska uppnå sin fulla potential.”

Målen med initiativet är att skapa en jämställd miljö och stötta kvinnor att förverkliga sina ambitioner inom fintech. Gruppen ska träffas varannan månad för att nätverka och hjälpa varandra.

I dagsläget består initiativet av ett 30-tal kvinnor med personer från bland annat Findec, Bambora, Danske Bank, Nordea och KTH. Tidigare i år hölls det första eventet med deltagare från bland annat Argentina, Nya Zeeland, Tunisien och Ukraina.

"Vi välkomnar alla kvinnor från finansbranschen som dagligen gör skillnad genom ny teknik, oavsett expertis, även de som bara är nyfikna på att lära sig,” säger Helene S. Westerlund, teknikchef på Instantor och medgrundare av initiativet.

 

Läs mer