Sök

Inzile lanserar eldriven lastbil – ska minska utsläpp i staden

InzileHållbarhetTransport

Ragnar och Klas Åhgren, Inzile. Foto: Tobias Blixt

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Inzile laddar för börsnotering.

Sedan 2012 har Inzile, under flera namn, lite i det tysta arbetat på sin helt eldrivna och lätta lastbil som snart ska börja rulla på vägarna. Nuvarande vd:n och bolagets största ägare Ragnar Åhgren kom in i bilden 2015 och har sedan dess i hög utsträckning använt sig av sina egna medel för att finansiera utvecklingen av lastbilen.

Runt 40 miljoner kronor av sitt eget kapital har han satsat i Inzile för utveckla produkten.

“Vi ställde ut ett fordon i Tyskland 2016 för att se om vi var rätt ute med ta fram ett modulärt och eldrivet fordon. Då fick vi bra respons och det kändes som att vi var på rätt spår, så vi valde att köra vidare”, säger Ragnar Åhgren.

Nu lägger bolaget i nästa växel.

Företaget ska under första halvan av 2019 producera en serie lastbilar, och efter sommaren ska produktionen gradvis trappas upp. Under andra halvåret i år ska bolaget producera 60 bilar och under 2022 är planen att det ska produceras 1000 bilar.

Tajmingen, att släppa en eldriven, liten lastbil, tror de är helt rätt.

“Efter att ha pratat med kommuner och återförsäljare ser vi att vi ligger rätt i tiden med små fordon och fossilfria fordon. Det finns en drivkraft hos kunden att göra en förändring nu”, säger marknadschefen Klas Åhgren.

Tanken är att lastbilen, som är anpassad för att kunna användas både med flak, skåp och trailer, ska rikta sig mot både mot parkarbete och e-handelstransporter.

På en laddning ska bilen kunna färdas mellan 120 och 240 kilometer beroende på modell, med en maxhastighet på 50 km/h.

“Man måste hitta nya typer av fordon som passar staden. I Miljözoner finns det tre delar; maxhastigheter på 40 kilometer i timmen inne i staden, att den måste gå tyst och sen den sista att den ska vara fossilfri", säger Klas Åhgren.

Sålde bolag till Dustin

För Ragnar och Klas Åhgren är det här första gången som far och son har chansen att arbeta tillsammans. Klas har en bakgrund som grundare av Best Office, ett företag han senare sålde till Dustin. Men tidigt jobbade han även med hållbara transporter, berättar han.

“Jag började med en budfirma som hette Ekobudet i Uppsala när jag var 19 år. Vi var först i Sverige med biogasbilar, men också med cykelbud. Det var 1996 och jag drev bolaget i fyra år. Redan då pratade man om att det här kommer, men det var precis i sin linda då för hur städer skulle förändras.”

Laddar för börsen

Samtidigt som bolaget står inför utvecklingen att börja skala upp produktionen av sina bilar ställer de också in siktet på en kapitalrunda och efterföljande börsnotering på First North under andra kvartalet 2019. 

Inziles huvudkontor och produktion ligger i Västervik. Styrelsen består av Ragnar Åhgren, Johan Svärd, Svenska spels tidigare vd Meg Tivéus och Anders Aspegren, managing partner på advokatbyrån Fylgia.

Läs mer