Stor läcka hos Voi – hundratusentals personuppgifter på vift

VoiTransport

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Låg öppet på nätet.

Svenska elscooterbolaget Voi är tungt backat av riskkapital, och har vuxit snabbt även utanför Sverige.

Nu avslöjar det tyska mediebolaget Bayerischer rundfunk att personuppgifter om 460.000 kunder har legat tillgängliga på nätet.

De uppgifter det rör sig om är bland annat användarnamn, mejladresser och telefonnummer. Det ska även ha gått att komma åt tidigare kunders mejladresser.

Det finns flera svenskar bland de drabbade, enligt mediebolaget.

Voi uppger att problemet nu är åtgärdat, och att uppgifterna inte längre går att komma åt. Händelsen har anmälts till Datainspektionen.

I ett mejl som gått ut till bolagets kunder skriver Voi att de blev kontaktade av det tyska mediebolaget den 11 mars, och då fick information om att journalisterna anlitat en säkerhetsexpert. Enligt Voi har experten tagit sig in i Vois system utan tillåtelse. 

Voi skriver att man, även om man inte accepterar tillvägagångssättet, uppskattar att problemet uppdagades. 

Nu har Voi anlitat en utomstående expert som ska gå igenom bolagets system för att undvika säkerhetsbrister framöver. 

I ett uttalande till SVT Nyheter skriver Vois presstalesperson Caroline Hjelm:

”Uppgifterna om att 460.000 användare skall ha läckt är felaktiga. Det rör sig om cirka 100.000 emailadresser och i vissa fall även personnamn och telefonnummer enligt våra efterforskningar. Det rör sig således inte om betalkortsuppgifter eller annan känslig data. Jag vill också understryka att uppgifterna alltså inte läckt på internet utan att det bara är ett, av Bayerischer rundfunk, belyst problem”.

Läs mer