Här är Onecoins svar – efter FBI:s anklagelser

OnecoinKryptovalutaBedrägerier

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Bolaget bakom den påstådda kryptovalutan ber medier att sluta spekulera.

Igår kunde Breakit avslöja att en 42-åring från Stockholm i höstas greps i Thailand och utlämnades till USA. Mannen är en av frontfigurerna bakom den digitala valutan Onecoin. ​

Samtidigt lade FBI i förra veckan fram brottsmisstankar mot två av bolagets andra frontfigurer – det bulgariska syskonparet Ruja Ignatova och Konstantin Ignatov. Konstantin Ignatov greps i Los Angeles förra veckan, medan Ruja Ignatova gick under jorden i oktober 2017 och fortfarande är på fri fot.

Nu kommenterar Onecoin uppgifterna i ett pressmeddelande. Bolaget skriver att man förstått att Ignatov nu utreds för bedrägeri, men tillägger att han ännu inte blivit formellt åtalad och att han därför ska ses som oskyldig. 

Onecoin skriver vidare:

“Om han ställs inför rätta så kommer han fortfarande ha möjlighet att rentvå sig inför rätten”.

I pressmeddelandet skriver bolaget att transparens är ett kärnvärde för Onecoin, och hävdar att man alltid har varit öppna mot medier och myndigheter.

Pressmeddelandet avslutas med en önskan om att medier inte ska spekulera i ärendet innan det finns mer information.

Enligt FBI:s utredning har Onecoin medvetet byggt på lögner. Mellan 2014 och 2016 drog grundarna in 23 miljarder kronor på det misstänkta pyramidspelet. 

Trots gripandet håller Onecoin i helgen ett möte för investerare och intresserade i Upplands Väsby. Biljettsajten Tickster har stängt ner sidan där biljetterna tidigare gick att köpa, men enligt uppgifter till Breakit kommer evenemanget fortfarande äga rum.

Läs mer