Efter jätteförlusten – Adlibris vd tvingas sluta

Adlibrise-handel

Johan Kleberg, vd för Adlibris. Foto: Press.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

E-handlaren Adlibris gjorde en förlust på 125 miljoner kronor under 2018. Nu får vd:n Johan Kleberg lämna bolaget.

Adlibris avslutade 2018 på ett något kaosartat sätt. Kunderna fick vänta i veckor på sina beställningar – vissa fick inte ens paketen i tid till jul

När bolaget sedan presenterade sin bokslutskommuniké den 14 februari visade det sig dessutom att resultatet hade vänt från en vinst på 31 miljoner kronor 2017 till en förlust på 125 miljoner under 2018.

Nu tvingas Adlibris vd Johan Kleberg alltså bort från bolaget. Det rapporterar Svensk bokhandel.

"Det är helt enkelt så att jag och bolagets ordförande har olika syn på verksamheten framåt. Då är det naturligt att jag slutar", säger Johan Kleberg till sajten.

Styrelsordförande i Adlibris är Tomas Franzén. Han lämnade vid årsskiftet sin roll som vd på Bonnier i samband med att bolaget beslutade att stycka upp koncernen i flera delar och rollen som koncernchef försvann. 

Istället stod det klart att han skulle fortsätta som styrelseordförande i flera av Bonnier-verksamheterna.

Tomas Franzén kliver nu in som tillförordnad vd i Adlibris.

På Svensk bokhandels fråga om han får sparken säger Johan Kleberg;

"Det är inte mitt initiativ. Jag har haft en ganska tydlig vision för Adlibris, med kunderbjudande och positionering och jobbat mot den. Nu är vi mitt i den stora omställningen. Min bild är att det är helt avgörande att driva den omställningen snabbt. Styrelsen och dess ordförande har en helt annan syn på det. Då är det klart att man ska sluta."

När Breakit når Johan Kleberg berättar han att både han själv och styrelsen vill samma sak med Adlibris, men att vägarna dit skiljer sig år.

"Min bild är att styrelsen har samma mål om att Adlibris ska ha en bräddad position och ett bredare kunderbjudande", säger han.

"Det är ingen jättedramatik. Det handlar mycket om hur man ser på omvärlden och i vilket tempo som bolaget behöver agera på den gigantiska strukturförändring som pågår i handeln."

Johan Kleberg berättar också för Svensk bokhandel att han vill fortsätta jobba med omställningen inom handeln och att han älskar bokbranschen. Några konkreta besked om framtidsplanerna ges inte.

Läs mer