Voi-grundaren Douglas Stark efter jätteresan – "Hela förhållandet till tid har blivit helt sjukt"

Voi elfordon Elscooter
Voi-grundaren Douglas Stark efter jätteresan – "Hela förhållandet till tid har blivit helt sjukt"

Douglas Stark, medgrundare Voi. Foto: Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Hur känner man sig efter att ha tagit in över 700 miljoner kronor i riskkapital på mindre än ett år? Stressad? Pressad?
Vi ställde frågan till Vois grundare Douglas Stark.

Voi – som låter människor hyra elsparkcyklar med hjälp av en app – har sedan grundandet i somras växt i raketfart. Bolaget har tagit in mycket stora summor riskkapital, expanderat ut i världen – och fått in tunga ägare som Vostok New Ventures, Balderton Capital och Cristina Stenbeck som delägare. Så sent som i måndags stod det klart att även Spotify-investeraren Creandum och tyska Project A nu valt att satsa på det snabbväxande företaget.

För Douglas Stark, medgrundare och operativ chef på Voi, innebär det ett stort ansvar – men framförallt tycker han att det gott tecken på att de gör någonting rätt.

Det berättar han för Breakit i samband med Breakits event Swooosh 2019.

“Det innebär såklart att det är mycket vi behöver göra. Men så har det alltid varit", säger han och fortsätter:

"Att ta in allt detta kapital gör det inte mer stressigt. Snarare är det betryggande att det är så många kunniga människor som också tror att vi faktiskt kan åstadkomma det här”, säger han.

Han berättar samtidigt att det har varit oerhört mycket och hårt arbete under hösten och vintern.

Att han inte ens hinner läsa artiklarna som skrivs om honom och hans bolag.

“Det har jag inte tid med. Jag fattar att det händer massor av saker, men jag sitter och jobbar med något helt annat som kommer att bli material om två månader. Sen när det är en nyhet där ute så är mitt huvud någon annanstans redan”, säger Douglas Stark.

Hinner du någonsin stanna upp och reflektera över hur snabbt allt har gått?

“Å ena sidan känns det som att det var igår som vi riggade aktiebolaget och satt på några stolar på SSE Business Lab. Å andra sidan känns det som att det var tio år sedan. Hela förhållandet till tid har blivit helt sjukt”, säger han.

“Det blir framförallt i relation till nära och kära utanför bolaget som man får en objektiv vy på saker som händer och då kan man kanske stanna upp och skratta lite åt allt som händer.”

Samtidigt är Douglas Stark övertygad om att tempot inte kommer att saktas ned. Enligt honom kommer de att ha gått in i minst 50 städer inom ett år – och förmodligen mer än så. Fokus är att hela tiden jobba framåt och utveckla produkten.

På Swooosh-scenen förklarar han bland annat att sparkcyklarna håller i 2-3 månader. Men att bolaget just nu tar fram nya sparkcyklar som ska hålla minst dubbelt så länge.

“Det kommer aldrig att gå långsammare än vad det gör nu. Nästa steg är fler städer, fler scootrar och ja. Mer resultat“, säger han med ett skratt.

Läs mer

Lime förbereder Sverige-lansering – bäddar för elscooterkrig på Stockholms gator

Uber öppnar upp för svenska elscooter-tjänsten Voi

Efter Stockholms stads oro – få klagomål mot elsparkcyklarna

Läs fler artiklar
LÄS MER