Groupon-anställd: "Det tog dem två år att rasera en bra business"

Groupon-anställd: "Det tog dem två år att rasera en bra business"

Foto: TT/AP

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Rabattsajten Groupon lägger ner sin nordiska verksamhet och alla anställda blir av med jobbet. Medarbetare som Breakit har varit i kontakt med ger ledningen skulden för omsättningsraset.

Efter en tids krympande försäljning och minskande marknadsandelar beslutade Groupon på måndagen att kasta in handduken i Sverige.

Enligt källor med god insyn i Groupons svenska verksamhet var omsättningen under första halvan av 2015 bara hälften av vad den var under motsvarande period 2013.

Detta efter att omsättningen först fallit 35 procent förra året - och nu med ytterligare 30 procent under 2015.

"Det här känns oerhört tungt. När den utländska ledningen tog över hade vi 80 procent av marknaden men nu är det raserat. Nu får Let's deal marknaden för sig själva. Det känns skrattretande med tanke på att de inte har blivit så mycket bättre. Det är främst vi som har blivit sämre", säger en medarbetare som vill vara anonym.

När Groupon först lanserades i Sverige skedde det under ledning av Rickard Strömgren, som delade på vd-rollen med Leo Kia. Med i ledningsgruppen fanns också Cecilia Bratt som idag är operativ chef på fakturatjänsten Billogram. Verksamheten växte under deras ledning till 100 anställda.

Enligt våra källor uppstod problemen för Groupon i Sverige efter att Rickard Strömgren, Leo Kia och Cecilia Bratt slutade i december 2013.

Bolagets London-kontor utsåg då en ny ledning med betydligt sämre förankring i den lokala svenska verksamheten.

"Det tog dem (de nya cheferna) två år att rasera en bra business som i Sverige tidigare omsatte 150 miljoner kronor med med 35 miljoner i vinst. Det är kapitalförstöring och riktigt dåligt ledarskap", säger en av Breakits källor som har god insyn i Groupon svenska verksamhet.

Groupons ledning har inte ställt upp på någon intervju rörande beslutet, men bekräftade under måndagen våra uppgifter i ett mejl.

Läs fler artiklar
LÄS MER