Konkursförvaltaren om konkursen i Astrid och Aporna: Det är vår första prioritet

Goodtrade Scandinavia mat Astrid och Aporna
Konkursförvaltaren om konkursen i Astrid och Aporna: Det är vår första prioritet

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Efter konkursen i vego-bolaget – detta händer nu.

Igår avslöjade Breakit att bolaget bakom det hajpade vego-märket Astrid och Aporna har begärts i konkurs. Trots en stigande vegotrend har bolaget haft det kämpigt i flera år och gjorde 2017 en förlust på 3,2 miljoner kronor. Bolaget tvingades då bland annat upprätta en kontrollbalansräkning, och i början av 2018 sköt aktieägarna till pengar för att stoppa blödningen.

Men det räckte alltså inte. Den sista februari lämnades konkurshandlingarna in till tingsrätten.

Nu tar konkursförvaltaren Nils Åberg över och han håller just nu på att gå igenom papperna.

"Vår första prioritet är att ta hand om personalen och se vilka tillgångar som finns i företaget," säger han till Breakit.

"I det här fallet handlar tillgångarna framförallt om kundrelationer och ett varulager."

Vad som händer framöver med populära varumärken som "Fejkon", "Snällkorv" och "Göttbullar" och om de kan leva kvar på något sätt är ännu inte klart. Breakit har sökt bolagets ägare utan framgång, och enligt Nils Åberg är det för tidigt att säga huruvida det finns någon möjlighet för exempelvis nya ägare att kliva in och återuppliva bolaget.

Enligt konkursförvaltaren Nils Åberg tillhör dock varumärket Astrid och Aporna – alltså namnet – inte det konkursade bolaget Goodtrade Scandinavia AB, som drev den faktiska verksamheten. Istället är det Goodtrades ägarbolag som sitter på rättigheterna till varumärket.

Huruvida ägarbolaget har några planer på att återuppliva Astrid och Aporna-varumärket i någon annan form är också oklart.

Enligt uppgift till Breakit planerar ägarna att berätta mer om framtidsplanerna på onsdag.

Vego-pionjär

Astrid och Aporna var en föregångare i vegoindustrin och öppnade sin butik i Malmö redan 2007. Bolaget har sedan dess levererat vegetariska charkprodukter till alla de stora livsmedelskedjorna. Man har dessutom haft en butik i Växjö och öppnat en restaurang i Köpenhamn. 

2017 omsatte bolaget 37,1 miljoner kronor och gjorde en förlust på 3,2 miljoner.

Tipsa

Vet du mer? Kontakta Breakit

Läs fler artiklar
LÄS MER