Sök

Tung lista: Här är 62 kvinnliga ledare som vi inspirerats av under året

JämställdhetWomen in TechLedarskap

Louise Samet, Elina Berglund Scherwitzl, Ishtar Touailat och Tuva Palm.

Breakit

Breakit

Hannah Widell, Danica Kragic Jensfelt och Elsa Bernadotte är några av de techledare och näringslivsprofiler som gjort avtryck det senaste året. Läs om dem och 59 andra kvinnor som Breakits redaktion inspirerats av.

Elina Berglund Scherwitzl

Har en bakgrund som partikelfysiker och var med och upptäckte higgspartikeln. Hennes algoritm för att slippa traditionella preventivmedel blev till appen Natural cycles – som expanderar världen över och värderas till över en miljard kronor. 

Danica Kragic Jensfelt

Professor i dataologi och forskar om datorseende och robotik vid KTH i Stockholm. 2018 utsågs hon till näringslivets mäktigaste tech-kvinna av tidningen Veckans Affärer. Förra året blev hon ännu mäktigare eftersom hon precis tog plats i klädjätten H&M:s styrelse.

Jessica Schultz

Jessica Schultz

En av grundarna av det tyska matkassebolaget Hello Fresh. Idag partner på riskkapitalbolaget Northzone och en av Sveriges främsta investerare.

Anna Stenberg

Jobbade inom Stenbeck-sfären och MTG, byggde sedan upp headhunting-bolaget Women Executive Search, WES. 2018 sålde hon WES till rekryteringsbolaget SJR för 48 miljoner. Investerar aktivt i startups, bland annat Facebook-byrån Ingager, som förra året köptes upp av Egmont. Nyligen rekryterades hon till Kinneviks ledningsgrupp. 

Ishtar Touailat

Ishtar Touailat

Innovationschef på IT-jätten Tieto, med uppdraget att bygga upp världens främsta inkubator för artificiell intelligens. Har grundat Women in business, som utbildar kvinnor i företagande. 2018 utsågs hon av Ledarna till Framtidens kvinnliga ledare. Veckans Affärer utsåg henne samma år till en av näringslivets mäktigaste kvinnor, tidningen har även utsett henne till en av Sveriges 101 supertalanger.

Linn Tagesson

Driver Babyshop tillsammans med maken Marcus. Förra året tog Babyshop in 155 miljoner kronor och fick in Cristina Stenbeck som delägare. 

Elvira Eriksson

Hon är ena syskonet i duon bakom klock- och smyckestillverkaren Mockberg. De har liksom Daniel Wellington lagt stort fokus på att nå ut med sitt varumärke genom sociala medier. Trots hård konkurrens lyckas bolaget ständigt öka omsättning och dessutom gå med vinst. Detta utan att ha tagit in externt kapital. 

Maryam Ghahremani

Maryam Ghahremani

Hon lämnade rollen som Sverigechef på podd-plattformen Acast för att nu istället försöka styra upp krisbolaget Bambuser. Har även grundat appen Left or Right tillsammans med bloggprofilen Sofi Fahrman. Left or Right lade ner förra året men tekniken bakom köptes upp av investeringsbolaget Wellstreet. Nu är hon vd för Bambuser som just nu satsar hårt på livestreamad shopping. 

Pernilla Ekman

Styr med säker hand hörlursbolaget Zound genom bland annat ägarstrider. Under året rodde bolaget i hamn det ack så viktiga licensavtalet med Marshall och nu väntar snart antingen försäljning eller börsen.

Johanna Nilsson, Maria Soxbo och Emma Sundh

Johanna Nilsson, Maria Soxbo och Emma Sundh är influencers med fokus på hållbarhet. Trion startade Klimatklubben på Instagram och Facebook i början av oktober 2018 strax efter att FN:s nya klimatrapport hade publicerats. Målet var att skapa en samlingsplats för människor som vill göra något konkret för miljön. Nu har Instragramkontot över 30.000 följare och Facebook-gruppen 16.000 medlemmar. 

Camilla Björkman

Hon är Breakits lysande affärsutvecklingschef och delägare, som med sitt enorma driv ansvarar för att pengarna rullar in och ser till att eventen håller världsklass.

Sophia Bendz

Hon värvades till Spotify som 24-åring, och var under många år bolagets marknadschef. Arbetar idag som investerare och partner på ett av Europas största riskkapitalbolag, Atomico, samt är affärsängel och styrelseproffs.

 

Hannah Widell

Hannah Widell

Medie- och poddrottning som de senaste åren även kastat sig in i kläd- och skönhetsbranschen tillsammans med systern Amanda Schulman. Driver nu ett bolagsimperium som omsätter runt 100 miljoner.

Marta Sjögren

Värvades för sju år sedan till Northzone, som är ett av Europas mest framgångsrika riskkapitalbolag inom tech-sektorn. Nu är hon partner och en av Sveriges tyngsta kvinnliga riskkapitalister, med särskilt fokus på bland annat digitala hälsosektorn och edtech. 

Christina Saliba och Camilla Läckberg

Christina Saliba och Camilla Läckberg

Powerduon grundade 2017 riskkapitalbolaget Invest in her, som investerar i kvinnliga grundare. Förra året lämnade Christina Saliba PR-byrån Mindmakers, där hon var vd och medgrundare, för att satsa fullt ut på investeringarna. Målet är ett mer kvinnligt näringsliv. Camilla Läckberg behöver kanske ingen närmare presentation. 

Karin Lindahl

Vd och ensam ägare av klädkedjan Indiska, som senaste året storsatsat på sin e-handel och har vidare planer på att dubbla försäljningen på nätet.

Arbilina Nissan och Nina Akbari

Driver tillsammans skönhetstjänsten Dashl som går ut på att kunder ska kunna boka stylinghjälp, frisörbesök och andra skönhetstjänster utifrån bilder från stylisternas portfolios. Har fått in Invest in her som investerare och har Google på kundlistan.

Isabella Löwengrip

Började blogga som 14-åring och blev känd den vägen. Har sedan dess påbörjat bygget av ett affärsimperium, där skönhetsmärket Löwengrip idag är den största kassakon. Driver även Nordic Tech House, som investerar i startups, samt gör privata investeringar. Och hennes blogg är fortfarande en av Sveriges största.

Elsa Bernadotte

Elsa Bernadotte

Det började med fryst frukt på pinne. Nu har Elsa Bernadotte siktet inställt på att rädda världen från matsvinn. Hennes bolag Karma har vuxit snabbt och fått investerarna med sig. Under 2018 tog bolaget in över 100 miljoner kronor från bland annat Kinnevik och Electrolux. Bolaget expanderade även till London. 

 

Sara Arildsson

Sara Arildsson

Sara Arildsson är en tungviktare inom tech och är just nu operativ chef på Izettle. Tidigare har hon arbetat 13 år på IT-jätten IBM och varit vd på det digitala redovisningsbolaget Fortnox. Är en av de anställda på Izettle som berättar sin story i boken “Women transforming tech”.

Stina Ehrensvärd

Grundare av säkerhetsbolaget Yubico – en av Sveriges mest lovande startups. Hennes smarta säkerhetsnycklar används idag av nio av världens tio största techbolag, bland annat Google och Facebook. Visionen är att bygga ett säkrare internet.

Susanna Campbell

Tidigare vd på Ratos. Har investerat i Babyshop och tagit rollen som ordförande i e-handlaren. Värvades nyligen till Kinneviks styrelse i samband med att Cristina Stenbeck meddelade sin avgång och hoppade därmed av från Telias styrelse.

Vanja Tufvesson

Vanja Tufvesson

Hon vill få fler kvinnor att programmera och är medgrundare av den ideella organisationen Pink Programming. Intresset för eventen och lägren är stort och organisationen expanderade nyligen till Norge.

Malin Torstensson

Hon är vd för tränings- och hälsobolaget Fitnesscollection som samlar över 120 träningsstudios i ett enda medlemskap. Isabella Löwengrip är, via Nordic Tech House, delägare .

Therese Lindgren

Hon är en av Sveriges största influencers med över 600.000 följare på Youtube och över 800.000 följare på Instagram. Driver sitt eget skönhetsmärke Indy Beauty som gjort succé under året. 

Lena Apler

Lena Apler

Ständigt aktuell grundare av den digitala banken Collector – som är värt över 7 miljarder kronor – och en mycket aktiv investerare i startups. "Jag är patologiskt förälskad i mitt bolag”, har hon tidigare förklarat i en stor intervju med Breakit.

Caroline Hjelm

Marknadschef på en av Sveriges mest hajpade startups: elsparkcykelbolaget Voi som det formligen regnar riskkapital över. Tidigare var hon partneransvarig för Spotify globalt. 

 

Emma Rosman

Emma Rosman

Många av oss ser ett stort samhällsproblem och rycker på axlarna. Vad kan lilla jag göra åt det? Emma Rosman tillhör inte den skaran. Vid sidan av jobbet som affärsutvecklare på Blocket lanserade hon 2016 appen Welcome, som hjälper nyanlända svenskar att få kontakt med folk som bott här länge. Stora delar av den svenska tech-eliten står bakom projektet.

Tuva Palm

Tuva Palm

Techprofil som lämnade rollen som produktchef på Klarna för posten som teknikchef på Nordnet. Nu har hon lämnat även det jobbet för att konsulta inom tech. Hon sitter i en rad startup-styrelser och lanserade under året danska sparappen Lunar Ways i Sverige. 

Fredrika Gullfot

Grundare av foodtechbolaget Simris Alg. Vill göra världen till en bättre plats genom att tillverka naturliga kosttillskott gjorda av alger.

Jane Walerud

Investerade i miljardsuccén Klarna när alla andra tackade nej. Idag är hon en aktiv investerare via egna investmentbolaget Walerud Ventures. Har tidigare byggt och sålt techbolaget Bluetail.

 

Cristina Stenbeck

Cristina Stenbeck

När Jan Stenbeck dog 2002 fick dottern Cristina ta över ledarstolen i Kinnevik – blott 24 år gammal. Det blev startpunkten för ett skifte. Kinnevik gick bort från traditionella industrinäringar till internet och e-handel. I höstas hoppade Stenbeck av Kinneviks styrelse.

De senaste åren har hon gjort en rad startup-investeringar via bolaget Ameriana. Hon har gått in i blodstartupen Werlabs och i en av investmentbolaget Backing Minds fonder. Nyligen gick hon in i kvinnliga nätverket Hon. Sitter även i Spotifys styrelse. Vi lär få se fler techinvesteringar framöver. 

 

Lili Assefa

Lili Assefa 

Hon är en av Sveriges tyngsta entreprenörer inom PR och ordförande för det nystartade modebolaget Gotoga (Whyred och Hope).

Pernilla Nyrensten

Hon har grundat det färgglada outdoormärket Revolutionrace som säljs via e-handel. Det senaste räkenskapsåret nådde bolaget en milstolpe genom att passera 200 miljoner kronor i omsättning.​

Stina Bergfors

På åtta år gick hon från första mediejobbet som säljare på TV3 till att bli Sverige-chef för Google. När Stina lämnade jobbet för att satsa allt på att bygga ett Youtubenätverk (en term som inte så många kände till vid det laget) var det en och annan som såg ut som ett frågetecken.

I början av året köptes hennes United Screens upp av den tyska mediejätten RTL Group.

Stina Bergfors sitter, tillsammans med bland andra Niklas Zennström, även i H&M:s styrelse.

Siri Vikman

Siri Vikman

Siri Vikman drog igång sin digitala modestartup Aéryne från ett vardagsrum i Paris. Nu är hon ett välkänt namn inom modekretsarna. Bolaget, vars signum är "av kvinnor för kvinnor", designar och säljer kläder via sin egna plattform och via aktörer som Asos, Nelly och NA-KD. Nyligen plockade man in en annan tungviktare som delägare och styrelseledamot, House of Dagmars tidigare vd Ebba Bucht Lugani.

Anna-Kajsa Lidell

Grundare av snabbväxaren Food for Progress, som står bakom den populära “fejk-kött”-produkten Oumph. Finns idag i allt från Max-burgare till färdigpizzor på Ica. “Målbilden är att få fram en konsistens som även köttätare vill vara med på”, har hon tidigare förklarat för Breakit.

Marina Davarinou

Marina Davarinou 

Marina Davarinou har haft en raketkarriär inom e-handeln i Sverige. Som nyexaminerad från Högskolan i Borås klev hon in på Siba med ansvar för att utveckla kedjans e-handel. Efter flera år inom detaljhandeln för hemelektronik tog hon för två år sedan klivet in i modebranschen och blev vd för Ellos som är en av Nordens största e-handelsaktörer för mode, hem och skönhet och omsätter drygt två miljarder.

Jenny Nordenborg

Har jobbat i spelbranschen sedan hon var 19 år. Hon varvar rollen som vd och VR-pionjär i Neat corp med att vara studiochef för Stardoll-skaparna Glourious games.

Mai Thai och Nanna Stranne

Mai Thai och Nanna Stranne

De har grundat Sigmastocks som utmanar de traditionella fondjättarna och hjälper privatpersoner att spara i aktier med hjälp av en algoritm. Bolaget samarbetar bland annat med Nordea och har flera tunga investerare bakom sig.

Susanne Ehnbåge

Har under de senaste åren varit vd och koncernchef för elektronikkedjan Netonet och prisats för sitt ledarskap. Värvades sedan av Lindex med uppgiften att få fart på bolagets e-handel. Sitter i styrelserna för Ahlsells och HiQ.

Babba Rivera

Var med och lanserade Uber i Sverige 2013. Under 2016 listades hon som ett av de hetaste stjärnskotten under 30 år av Forbes och blev varumärkeschef för Away i New York. Det räckte inte för Babba Rivera som lämnade Away efter åtta månader och grundade sin egen varumärkesbyrå By Babba som precis även öppnade kontor i Stockholm.

 

Faviana Vangelius

VR-entreprenör som fått in tunga namn som familjen Lundin och Back in Black Capital som investerare i sin startup Svrvive. Nyligen bytte bolaget namn till Antler Interactive och plockade in Anna Norrevik som vd, från Paradox. 

Mia Brunell Livfors

Efter många år som vd på Stenbeck-familjens investmentbolag Kinnevik tog hon 2015 över rollen som vd på Axel Johnson. Nu står hon inför utmaningen att digitalisera en rad tungvikare från i den traditionella handeln, bland annat portföljbolagen Axfood och Åhléns. Utsågs till Sveriges mäktigaste kvinna inom näringslivet 2016.

Anna Wikland

Bossar över ett av världens mäktigaste företag – Google – i Sverige.

Miriam Grut Norrby

Miriam Grut Norrby

Tongivande investerare i techsektorn på Alfvén och Didrikson. Tidigare på Schibsted där hon investerade och satt i styrelsen för företag som Lendo, Prisjakt, Tv.nu och Mittbolån.

Anna Fredrixon

Under fyra års tid var hon HR-chef på den snabbväxande telefonboksappen Truecaller. Värvades sedan av den digitala läkaren Kry, som hon nu ska göra till “den bästa arbetsgivaren och vårdgivaren i Europa”.

Anna Ryott 

Anna Ryott 

Hon är arbetande styrelseordförande i riskkapitalbolaget Summa Equity som fokuserar på investeringar i hållbara bolag. Hon var tidigare vice vd Norrsken och är numera styrelseledamot där.
Anna Ryott har gjort raketkarriär i det privata näringslivet innan hon sadlade om till att arbeta med välgörenhet, först på Unicef och sedan som generalsekreterare för SOS Barnbyar. Innan hon började på Norrsken var hon vd för Swedfund, svenska statens eget riskkapitalbolag för hållbart företagande runt om i världen.

Malin Eduards

Lämnade ett toppjobb på bemanningsjätten Academic work för att satsa fullt ut på sin startup Bookatreat. Som namnet antyder är det en marknadsplats för skönhetssalonger som låter användarna söka efter och boka, behandlingstider.

Ebba Ljungerud

Hon återvände i början av 2018 till Sverige efter flera år utomlands förra året för att bli vd på börsnoterade spelbolaget Paradox interactive. Tidigare var hon kommersiell chef på Unibets moderbolag Kindred Group med ansvar för sälj och marknadsföring.

Josefin Landgård

Bytte livet som freerideåkare i Alperna för att vara med och grunda den digitala vårdcentralen Kry. Bolaget växer snabbt och tog förra sommaren in 200 miljoner kronor i riskkapital. Josefin Landgård lämnade förra året det operativa arbetet i Kry och är i dag affärsängel samt konsult på Volvo.

Sofie Lindblom

Hon hade det spännande jobbet som innovationschef på Spotify, men lämnade det för att bli vd på företaget Ideation360. Företaget vill bli den världsledande plattformen för idéer.

Ulrica Saxon

Ulrica Saxon

Aktiv investerare i startups i egenskap av vd för Bonniers investeringsgren Bonnier Growths. Har bland annat investerat i p-appen Natural Cycles.

 

Sanna Westman

Sanna Westman

Sanna Westman är investeringsansvarig på riskkapitalbolaget Creandum med fokus på digital hälsa och e-handel. Hon har tidigare bland annat varit affärsutvecklingschef på Qliro och konsult på McKinsey. 

Hélène Barnekow

Hélène Barnekow är vd för Microsoft Sverige. Hon har gjort en internationell superkarriär och kommer senast från vd-rollen på Telia Sverige. Hon har arbetat ledande positioner i flera olika länder och världsdelar, inom framförallt IT-sektorn på företag som EMC, Sony Ericsson och Ericsson.

Greta Thunberg

Greta Thunberg

16-åriga Greta Thunberg blev känd i augusti 2018 när hon satte sig utanför riksdagen med plakatet "Skolstrejk för klimatet".  Hon har också startat initiativet #jagstannarpåmarken som syftar till ett minskat flygande och tillsammans med sina föräldrar gett ut boken Scener ur hjärtat. I november utsågs hon till årets unga förebild av Fryshuset och i december utsågs hon till en av världens 25 mest inflytelserika tonåringar av Time Magazine.

Louise Samet

Hon är partner i Londonbaserade Blossom Capital som precis har stängt sin första fond på 85 miljoner dollar – nästan 800 miljoner kronor.

För tre år sen lämnade Louise Samet Klarna efter sex år på bolaget och följde med Klarna-grundaren Niklas Adalberth till hans Norrsken. Två år senare lämnade Louise Samet och har sedan dess varit aktiv som affärsängel med investeringar i bland annat fintech-bolaget Anyfin och amerikanska Paytronage.

Läs mer