Sök

Exklusivt: Här är Sebastian Siemiatkowskis personliga brev till ägarna

Klarna

Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna. Foto: Ann Jonasson

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

”De senaste två åren har varit de mest omvälvande och viktigaste åren i bolagets historia", skriver Sebastian Siemiatkowski till Klarnas ägare.

Strax efter midnatt, natten mot fredag, rasslade det till i mejlkorgen hos Klarnas aktieägare. Avsändare var vd:n, tillika grundaren, Sebastian Siemiatkowski som meddelade att betaljätten ska ta in en miljard kronor.

Klarna sträcker i ett första steg ut en hand till existerande ägare för att därefter erbjuda icke befintliga ägare att köpa in sig.

I brevet kallar Sebastian Siemiatkowski aktieägarna "de mest lojala och hjälpsamma supportrarna" till bolaget.

”De senaste två åren har varit de mest omvälvande och viktigaste åren i bolagets historia sedan jag, Niklas och Victor grundade Klarna 2005", skriver han.

I det långa brevet listar grundaren viktiga punkter i Klarnas historia och pratar om sin vision för framtiden. Klarna hanterar idag närmare en miljon transaktioner om dagen på plattformen och 2018 har enligt grundaren lagt ett starkt fundament för framtiden.

Men Sebastian Siemiatkowski understryker att han inte byggt ett bolag där man lutar sig tillbaka på gamla meriter.

”Det är de nya möjligheterna och utmaningarna framför oss som tar upp våra tankar, liksom reflektionerna och lärdomarna från vad vi skulle ha kunnat göra bättre”.

Han menar att Klarna är bättre rustat än någonsin i att utmana de traditionella bankerna. 

”Skiftet kommer! Tillsammans med er, och våra 2.500 medarbetare, kommer Klara att bli den ledande globala kraften i det här massiva skiftet!”

Sebastian Siemiatkowski ser exempelvis goda möjligheter på den amerikanska marknaden, inte minst mot millenials. Hittills har Klarna haft svårt att slå i USA.  

Grundaren lyfter några samarbeten som varit av stor vikt, bland annat samarbetet med Snoop Doog, som han menar har "etablerat Klarna i hjärtat och sinnet" hos konsumenterna i USA. Breakit har tidigare berättat om Snoop Doggs investering i Klarna som också innebar att han bytte namn till Smoooth Dogg.

Vidare hyllar Siemiatkowski Klarnas samarbetet med H&M som han kallar för ett ”superspännande globalt partnerskap”. Det var i höstas som modejätten investerade 185 miljoner i Klarna. Samtidigt inleddes ett samarbete mellan företagen i 14 europeiska länder med start i Sverige och Storbritannien. Klarna förväntar sig att det ska leda till en kraftig ökning i såväl volym, som omsättning och kunder. 

Sebastian Siemiatkowski beskriver samarbetet som en satsning som ytterligare kommer att öppna upp den fysiska handeln för Klarna.

”H&M kommer också att delta i expansionen på nya marknader i Europa, som Frankrike, Spanien och Polen”. 

Sammanfattningsvis ser Sebastian Siemiatkowski ljust på framtiden:

”Jag kan utlova ytterligare 1000 spännande saker framöver”.

Läs mer