Här är Göteborg-hackarnas plan för att hjälpa till i flyktingkrisen

GöteborgFlyktingar

Från vänster: Tove Larsson, Andreas Rolén, Piérre Reimertz, Alexander Widar, Hanna Kowalska Elleberg, Tomas Ohlson, Malin Anker

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Ett gäng kodare i Göteborg arrangerar ett hack med målet att programmera appar som ska göra livet lättare för asylsökande och volontärer.

Bakom eventet står en grupp personer med anknytning till föreningen Gothenburg Startup Hack och inkubatorn Chalmers Ventures.

Andreas Rolén, en av initiativtagarna, berättar att gruppen inledde sitt arbete med att besöka volontärer som hjälper flyktingar i staden. Han hjälpte själv organisationen Refugee phone som förser flyktingar med mobiltelefoner och kontantkort.

“Det var jäkligt kul och väldigt annorlunda från vad jag hade tänkt mig. Många flyktingar har blivit rånade på sina mobiler och vill inget hellre än att kunna ringa till sina släktingar, så det finns ett sjukt stort behov. Jag tror inte att jag själv skulle passa så bra i rollen att stå på centralen och ta emot flyktingar. Men alla kan hjälpa till på något sätt”, säger han.

Samtidigt var flera av hans bekanta ute och hjälpte till andra sorters organisationer - med syftet att lära sig vilka behov av digitala tjänster som finns i flyktingmottagandet.

“Det är faktiskt väldigt mycket som kan lösas digitalt. Ett problem som vi såg mycket handlar om hur volontärer delar upp sig mellan olika flyktingboenden. Många av kyrkorna i Göteborg är tillfälliga boenden. I en kyrka var de tio volontärer en kväll då det kom två flyktingar. I en annan kyrka var de en volontär men det kom tio flyktingar. Det är uppenbart att det skulle gå att organisera på ett bättre sätt med en app”, säger Andreas Rolén.

Nu arrangerar gruppen ett hackathon på startupföretaget Burts kontor i Göteborg, helgen 5-6 december.

“Målet är att vi då ska lösa så många problem som möjligt. Tanken är inte att utvecklarna ska komma med idéer utan att volontärerna, som vet vilka behov som finns, ska komma med idéer som utvecklarna kan förverkliga”, säger Andreas Rolén.

Hacket i Göteborg, som går under namnet Hack for Refugees , är ett av flera i Sverige där programmerare vill hjälpa nyanlända.

Vill du mejla in förslag på problem som kodarna borde lösa kan du göra det på http://hackforrefugees.com/suggest/

Här är ytterligare ett gäng initiativ med liknande syfte.

Refugee Tech, Stockholm
https://www.facebook.com/refugeetech/

Open Hack, Lund
http://openhack.io/

400 Contacts, Uppsala
http://400contacts.com/

Uppdatering:
Sedan artikelns publicering har vi också fått tips  om följande initiativ:

Welcome! - en app byggd i Stockholm med målet att hjälpa flyktingar och inrikes födda att komma i kontakt med varandra.
http://welcomeapp.se/

Just arrived - app som låter svenskar lägga upp annonser om jobb, som översätts till en mängd olika språk.
http://www.justarrived.se/

Vet du fler? Hör av dig till tips@breakit.se så lägger vi till på listan.

Läs mer