Bolåneuppstickaren Hemma Bolån har landat viktigt tillstånd

Hemma BolånBolånBank

Therese Ruth, grundare av Hemma Bolån. Foto: Press/TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Finansinspektionen ger låneuppstickaren Hemma Bolån grönt ljus för att ge ut bostadskrediter på bolånemarknaden.

Hemma Bolån är en av flera uppstickare på bolånemarknaden och i och med det viktiga tillståndet tar de nu nästa steg mot att utmana storbankerna.

“Vi är glada att vara i mål med BKI-tillståndet som är en viktig pusselbit för att komma framåt mot visionen att göra hemmalivet så billigt som möjligt för så många som möjligt, samtidigt som vi förändrar branschen till det bättre”, skriver bolaget i ett mejl.

Grundaren Therese Ruth har erfarenhet från bankvärlden och tror därför att Hemma Bolån kommer att ha en fördel gentemot många konkurrenter. 

“Det som gör oss starka är att vi är ett team som verkligen kan bolån från insidan ut och som kan finansmarknaden. Vi gifter också ihop den kompetensen med erfarenhet från andra framgångsrika digitala konsumentstartups”, sa Therese Ruth, grundare och vd på Hemma Bolån till Breakit när bolaget ansökte om tillståndet.

Bolaget backas av en riktig tungviktare inom fintech-sektorn – styrelseveteranen och ängelinvesteraren Peter Sjunnesson som bland annat varit ordförande i Klarnas styrelse och suttit i styrelsen för företag som Dibs, Qliro och Billogram. 

Utöver Peter Sjunnesson har bolaget även backats av TAT-grundaren och Kivras styrelseledamot Ludvig Linge samt Anders Göransson via Soläng Invest.

Bolaget skriver i ett mejl att de inte har någon brådska framåt utan att de satsar på att rekrytera ett starkt team.

Den senaste tiden har de bland annat rekryterat Anders Johnsson som blir ordförande i bolagets fondbolag. Han kommer senast från SEB och sitter även i Carnegies styrelse.

En annan rekrytering är Carl Westman som är medgrundare av Kivra. Han blir produktchef.

Bolaget har också rekryterat Carl Jansson som har varit marknadschef på Min Doktor och ordförande i investmentbolaget Carl Westin. Han blir medgrundare och marknadschef.

Läs mer