Spotify slår tillbaka tillbaka mot Warner

Spotify Warner Music
Spotify slår tillbaka tillbaka mot Warner

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Spotify går till medial motattack.

Tidigare idag rapporterade vi att musikjätten Warner Music stämt streamingjätten Spotify i indisk domstol. Spotify skulle ha lanserats i Indien i slutet på januari i år men lanseringen har uteblivit på grund av tvisten med Warner. 

Tvisten handlar om att skivbolaget och Spotify har olika syn på vilka licensavtal som gäller för musikrättigheter i Indien. 

I ett mejl till sajten Music Business Worldwide skrev skivbolaget följande:

”Efter flera månader av förhandlingar ändrade Spotify plötsligt sin inställning och hävdar felaktigt att de har en lagstadgad licens för våra låtskrivares rättigheter i Indien." 

"Vi hade inget annat val än att be en indisk domstol att utfärda ett föreläggande för att förhindra det." 

Nu slår den svenska streamingjätten Spotify tillbaka.

I ett uttalande anklagar Spotify Warner Music för att ha backat från en tidigare överenskommelse och att musikjättens beteende "skadar många artister som inte är kopplade till Warner, skivbolag och publicister och hindrar Spotify från att konkurrera på marknaden".

Spotify – som hävdar att de har rätt till licenserna i fråga med hänvisning till en indisk reglering för tv- och radiorättigheter – fortsätter med att säga Warner använder sina rättigheter på den indiska marknaden för att sätta tryck på Spotify i förhandlingarna om musikrättigheter på global nivå.

"Alla andra storbolag och publicister har redan kommit överens om ekonomin och licenserat deras musik och Spotify har också ingått ett avtal med den lokala upphovsrättsorganisationen. Warner Music är den enda som är kvar inför en lansering av Spotify i Indien."

Warner Music var tidigare delägare i Spotify. Bolaget har världsartister som Cardi B och Ed Sheeran i sitt artiststall. 

Läs fler artiklar
LÄS MER