Elina Berglund om misstaget som gnager: "Vi gav bort alldeles för mycket av Natural Cycles"

Natural Cycles Preventivmedel
Elina Berglund om misstaget som gnager: "Vi gav bort alldeles för mycket av Natural Cycles"

Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl. Foto: Press.

Towe Boström

Reporter

Natural Cycles-grundarna blickar tillbaka på sina misstag vid bolagsstarten.
"Vi förhandlade i princip inte, vi var bara glada att någon var intresserad", säger Elina Berglund i Företagarpodden.

I veckans avsnitt av Företagarpodden, en podd som drivs av Företagarna, gästar Natural Cycles grundare Elina Berglund och Raoul Scherwitzl.

Natural Cycles har skapat en app som hjälper kvinnor att utnyttja de säkra perioderna i menstruationscykeln för att undvika graviditet. Bolaget fick mycket uppmärksamhet i höstas efter anmälningar om oönskade graviditeter men fick grönt ljus efter Läkemedelsverkets utredning.

I Företagarpodden berättar duon, som till vardags är ett par, om sin resa, sina visioner och den pågående satsningen i USA.

Elina Berglund blickar tillbaka och berättar att hon och maken tidigt diskuterade huruvida de skulle bootstrappa eller ta in kapital. Valet stod mellan att växa långsammare på egen hand eller ta in pengar men då får räkna med pressen att växa större och snabbare.

Valet blev att ta in pengar i ett tidigt stadie. Natural Cycles har fyllt på kassan i flera omgångar och skapade stora rubriker när de tog in en halv miljard kronor med EQT Ventures som huvudinvesterare.

”Jag tror det (valet) hade mycket att göra med att vi såg potential på en global nivå, att det fanns så många kvinnor där ute som skulle dra nytta av produkten”, säger Elina Berglund.  

Hur man lär sig hur bolag ska värderas och hur mycket ägande man bör släppa ifrån sig är en het fråga som Raoul Scherwitzl svarar på. 

”Misstag. Misstag som du betalar dyrt för i starten och sedan försöker att lära ifrån under resan. Jag skulle rekommendera människor som är intresserade av en första runda att ta kontakt med andra entreprenörer som har gjort rundor förr. Satsa annars på att ge bort 15 procent av bolaget, oavsett hur mycket pengar du tar in, det är en bra start”, säger Raoul Scherwitzl.

Elina Berglund ger sedan ett exempel på ett misstag de anser sig gjort med Natural Cycles.

”Vi gav bort alldeles för mycket i första rundan, vi förhandlade i princip inte, vi var bara glada att någon var intresserad. Vi skulle ha förhandlat där, men det gjorde vi inte”, säger hon.

Elina Berglund vill inte sia för mycket om framtiden men säger att Natural Cycles vill bredda sig inom kvinnohälsa. För stunden pågår forskning i hur bolagets data kan användas framöver. Samtidigt efterfrågar hon andra tekniska lösningar som kan komplettera deras app, och hoppas att techjättarna ska hjälpa till. 

”Ibland får jag träffa någon hotshot från Apple och då försöker jag pusha dem att göra det, det hade varit ett stort innovationsteg som vi med våra resurser inte kan göra. Då kan olika appar haka på det och göra sin analys, det hoppas jag kommer i framtiden.”

Läs fler artiklar
LÄS MER