Miljardsmäll för krisande spelbolaget – gör stora nedskrivningar

StarbreezespelbranschenKvartalsrapport

Foto: Press.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

"Våra investeringar de senaste åren har inte varit framgångsrika", skriver Starbreeze i sin kvartalsrapport.

Efter en stormig höst, med anklagelser om insiderbrott och där Starbreeze efter flera misslyckade satsningar till slut sattes i rekonstruktion har spelbolaget nu släppt sitt bokslut för 2018. 

Rekonstruktionen innebär att Starbreeze ska fokusera på sin kärnverksamhet med spelutveckling och förläggning av spel.

Nu har bolaget släppt sin rapport för det fjärde kvartalet 2018. Omsättningen landade på 82,5 miljoner kronor, jämfört med 103,8 miljoner för samma period året innan. Där spelet baserat på The Walking Dead-licensen stod för 34,1 miljoner kronor av omsättningen under kvartalet.

Vid börsens öppning föll aktien direkt med runt 10 procent.

Av och nedskrivningar i kvartalet uppgick samtidigt till hela 1.428,6 miljoner kronor (49,4), vilket resulterade i ett resultat före skatt på -1.265 miljoner kronor (-67,9).

”De flesta av våra investeringar de senaste åren har inte varit framgångsrika och har orsakat den nuvarande finansiella situationen”, står det i rapporten.

Som en av orsakerna bakom de stora nedskrivningarna nämns bolagets VR-satsningar. De totala nedskrivningarna inom VR ligger på 545,6 miljoner kronor.

Bolaget skriver också att deras spel- och leksaksprojekt Geminose inte längre har något kommersiellt värde och att försäljningen av Overkills The Walking Dead varit lägre än väntat. Därav nedskrivningar inom spelsegmentet på 569,3 miljoner kronor. 

Rörelseresultat före nedskrivningar, räntor, skatter och amorteringar (ebitda) landade på -73,7 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, jämfört med ett resultat på 6,3 miljoner för samma kvartal 2017.

Hoppfulla inför framtiden

Nyligen sålde bolaget tillbaka förlagsrättigheterna till stortiteln System Shock 3 och man har även kallat till en extrastämma den 7 mars för att välja in nya styrelseledamöter.

Bolaget har dessutom inlett ett samarbete med Universal Games och Digital Platforms som kommer att distributera mobilspelet Payday: Crime War. Ett besked som gav Starbreeze aktie en rejäl skjuts uppåt från sina förvisso låga nivåer. 

Bolagets tillförordnade vd Mikael Nermark konstaterar i rapporten att det har varit en turbulent period för Starbreeze, men att han är optimistisk inför framtiden.

"Eftersom företaget är under rekonstruktion är det naturligtvis svårt att förutsäga framtiden, men den plan vi utformat syftar till att skapa en stabil utveckling av kärnverksamheten och därigenom långsiktigt aktieinnehavsvärde", skriver han.

 

Läs mer