Facebook döms ut som digitala gangsters i brittisk utredning

FacebookSociala medier

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Tuffa ord mot Zuckerberg i Storbritannien.

 Facebook och dess chefer är "digitala gangsters".

Det hårda omdömet slås fast i en brittisk parlamentarisk kommitté, som utrett plattformens hantering av personlig användardata och konkurrensärenden, enligt Guardian.

Enligt rapporten har Facebook medvetet brutit både mot lagar som ska främja konkurrens och mot regler för skydd av privatlivet. Bolaget bör därför snarast underkastas tvingande regleringar på dessa områden, anser kommittén.

Utredningen, som pågått under 18 månaders tid, har riktat in sig på desinformation och så kallade falska nyheter distribuerade av Facebook. Bolaget anklagas för att medvetet ha obstruerat den brittiska utredningen, och dessutom för att ha underlåtit att förhindra ryska försök att manipulera allmänna val i andra länder.

"Demokratin är i fara genom lömska och oupphörliga försök att utsätta individer för desinformation och personaliserad 'mörk annonsering' från oidentifierbara källor, via de stora sociala medieplattformar vi använder varje dag", varnar kommitténs ordförande Damian Collins.

Rapporten anklagar Facebookgrundaren Mark Zuckerberg för domstolstrots, då han vägrat vittna trots tre förfrågningar från domstolen. I stället har han valt att skicka fram juniora anställda, som inte kunnat svara på kommitténs frågor. Zuckerberg anklagas i kommittérapporten också för direkta lögner, då hans tidigare intyganden om att Facebook aldrig sålt användardata döms ut som "helt enkelt falska".

Brittiska vallagar beskrivs i rapporten som sårbara för inblandning från fientliga utländska makter, som exempelvis Ryssland. Därför krävs att den brittiska regeringen tillsätter en oberoende utredning om utländskt inflytande, desinformation, finansiering, röstmanipulation och delande av data i samband med valet i Skottland 2014, EU-parlamentsvalet 2016 och det brittiska parlamentsvalet 2017.

Storbritanniens kulturminister Jeremy Wright har ett möte inbokat med Mark Zuckerberg i denna vecka, då olika risker med sociala medier ska diskuteras. Måndagens rapport väntas sätta press på ministern att ta upp de hårda anklagelserna ansikte mot ansikte med Facebookchefen.

 

Läs mer