Sök

Trenderna i fintech-Sverige – från Sthlm fintech weeks grundare

fintech

Foto: Press / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Nyligen samlades aktörer med intresse för fintech i Stockholm för den, som namnet antyder, veckolånga konferensen STHLM Fintech Week.
Nu delar arrangören med sig av de hetaste spaningarna från veckan.

En av arrangörerna bakom eventet är Anna Blyablina, med en bakgrund som community manager från Stockholm fintech hub, som tvångslikviderades förra året.

“Stockholm fintech hub överlevde inte, den försvann. Vi är tre personer som ligger bakom Sthlm fintech week. Det är jag, min tidigare kollega Lana Brandorne och Love Dager. Vi kände communityt och vilka behov som fanns, så vi bestämde oss för att skapa en plattform med huvudfokuset att sprida kunskap”, säger Anna Blyablina.

Under veckan har det funnits nio olika fokusområden kopplade till finans och teknik, där ämnen som digitalisering, e-kronan, regulatoriska frågor, blockchain och hållbarhet har berörts.

Det finns både problem att tackla och möjligheter att ta vara på enligt medgrundaren Anna Blyablina, som delar med sig av sina spaningar från veckan.

“Vi ser en tydlig trend i att det kommer en stor våg av nya startups där entreprenörerna kommer från ledande befattningar i tidigare succéer som till exempel Klarna och Bambora, såväl som storbankerna. Det är vad vi kallar andra generationens unicorns. Det är inte heller ovanligt att dessa personer har gjort sig en del pengar från sina tidigare resor och investerar tillbaka i ekosystemet så cirkeln blir sluten”, säger Anna Blyablina.

Dessutom finns det två framväxande områden som hon ser som extra intressanta. Dels det växande antalet företag som arbetar med de regulatoriska delarna inom fintech, dels marknaden som fortfarande väntar på att omfamnas.

“Det finns många lågt hängande frukter inom flera områden, exempelvis regulation tech. Att ta hand om den tsunami av regelverk som har kommit och kommer att komma. Regelverk som PSD2, Mifid II och anti-penningtvättsregelverk. Tidigare har det här ansetts som den osexiga, tråkiga sidan av tech, men det håller på att ändras”, säger Anna Blyablina.

“Därefter kommer försäkringar, insurtech. De stora försäkringsbolagen ligger efter jämfört med de stora bankerna som verkligen har omfamnat fintech.”

Ett av de större problemen inom fintech, som hon ser det, är behovet av uppbackning från de större institutioner.

“Investeringsnivåerna från stora institutioner ligger betydligt lägre här jämfört med andra vertikaler. Dessutom saknas ett paraply som samlar de fragmenterade initiativen som görs inom fintech-communityt, något som vi vill lägga en grund för. En bättre samverkan mellan startups inom fintech och de etablerade aktörerna skulle stärka Sveriges position internationellt.”

Läs mer