Great.com-grundaren Erik Bergman vill avslöja varje anställds lön – för alla

Great.com Löner
Great.com-grundaren Erik Bergman vill avslöja varje anställds lön – för alla

Erik Bergman, medgrundare av Catena media, står bakom satsningen Great.com. Bildmontage av Breakit. Foto: Johanna Ekström.

Erik Wisterberg

Reporter

Tar transparens till en helt ny nivå.

"Under sommaren publicerar vi några texter som vi tycker är värda att uppmärksammas igen. Den här artikeln publicerades ursprungligen i februari i år." 

Svensken Erik Bergman blev rik på spel och dobbel via sitt bolag Catena Media. Sedan en tid tillbaka är han dock fokuserad på att göra världen bättre.

Erik Bergman lanserade i fjol bolaget, och sajten, Great.com.

Målet är att generera pengar till utvalda välgörenhetsorganisationer, för att göra så stor nytta som möjligt. Vidare ska sajten bli en plats som ska inspirera till förändring.

När Erik Bergman nu bygger upp sitt bolag funderar han på en ganska radikal lösning.

"Jag tror att transparens är rätt väg att gå. Jag vill lägga upp alla våra anställdas löner (inklusive deras namn) på vår webbsida precis som Buffer gör", skrev han nyligen på Linkedin och bad om feedback.

Buffer är ett San Fransisco-bolag vars lösning du kan kolla in här.

Kommentarerna på Erik Bergmans Linkedin-inlägg strömmade in. Många känner, kanske helt naturligt, ett obehag inför att hela världen ska kunna se vad de tjänar. En del frågade helt enkelt "varför?".

Erik Bergman menar är att en av de största anledningarna till att företag vill hålla lönerna hemliga är att det låter dem fortsätta att vara orättvisa vid lönesättning. Total öppenhet kan motverka det, enligt Erik Bergman.

"Vissa argumenterar för att de aldrig skulle jobba för ett bolag med den typen av transparens. Men det finns också de som verkligen älskar det. De verkar vara i minoritet, men är å andra sidan väldigt passionerade kring det", säger Erik Bergman till Forbes.

Han är dock fast besluten att genomföra sin plan, som han också har bollat med sina nuvarande anställda.

"Jag tror att människorna som vi vill attrahera och ha i vårt team är de samma som gillar transparens", säger Erik Bergman till Forbes.

Vill du höra mer kring hur han tänker så kan du lyssna på denna podcast.

"Alla vet vad alla tjänar på Great, och vi kommer att publicera det på vår websida så att alla andra kan se", säger Erik Bergman i podden. 

Läs fler artiklar
LÄS MER