Sök

Farnaz Motamediyan vill hjälpa nyanlända kvinnor att bli programmeringsproffs

programmering

Foto: Press

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Farnaz Motamediyan kom hit från Iran och fick toppjobb – nu vill hon locka nyanlända kvinnor till techbranschen.

Farnaz Motamediyan kom till Sverige för att göra klart sin masterutbildning i datorvetenskap 2010. Men när utbildningen nästan var klar hoppade hon av och bytte spår.

“Jag kände att jag inte passade in i rollen som programmerare. Vi var bara 5 kvinnor i en klass med 40 studenter, jag är extrovert och positiv, men här kändes inte det som bra egenskaper”, säger hon till Breakit.

Farnaz Motamediyan bytte inriktning och tog istället examen i Innovation management, en utbildning där studenterna skolas i att leda företags arbete kring innovation.

Strax efter examen fick hon ett toppjobb på Volvo. Efter några år i ledande roller kring arbetet med innovation på olika bolag, samt en kort karriär som entreprenör, kände hon att det var något som skavde.

“Jag saknade tekniken och insåg att det är där alla lösningar finns”, säger hon.

På kvällarna tog teknikintresset över och Farnaz Motamediyan började bland annat gå online-kurser i machine-learning. Hon fick också kontakt med nätverket Pink Programming som ordnar event och kurser för kvinnor som vill lära sig mer om programmering – syftet är att få ut fler kvinnor i branschen.

Snart kunde Farnaz Motamediyan söka jobb med mer teknisk inriktning och insåg hur stort behovet av programmerare är. Hon märkte också att hon, trots upplevelsen på utbildningen, passade som programmerare. Nu jobbar Farnaz Motamediyan i analysteamet på iZettle och ägnar sig sedan en tid tillbaka åt ett nytt projekt.

I samarbete med projektet Matchit som backas av bland andra Region Skåne, Lunds Universitet och EU ordnar Pink Programming workshops för nyanlända kvinnliga akademiker i Malmö.

Deltagarna får under tre månaders tid lära sig att programmera och kopplas sedan ihop med lokala företag.

För Farnaz Motamediyan är arbetet med projektet ett riktigt drömuppdrag.

“Jag brinner otroligt mycket för det här och det känns så roligt att kunna inspirera nyanlända kvinnor mot en karriär i techbranschen. Jag är ingen flykting själv men vi kommer i många fall från en liknande bakgrund och jag känner igenom mig i deras oro. För mig tog det till exempel 8 år att få permanent uppehållstillstånd i Sverige”, säger hon.

Varför tycker du att det är viktigt att nyanlända kvinnor ska jobba i just techbranschen?

“De här kvinnorna har en akademisk bakgrund och det är viktigt att Sverige tar tillvara dem. Techbranschen skriker efter folk och hamnar de i den branschen kommer de inte att vara några problem att få jobb. De kommer att bli efterfrågade och ju fler kvinnor i branschen desto lättare att jobba för lika villkor mellan män och kvinnor.”

Läs mer