Vethem utmanar veterinärbranschen – backas av tunga investerare

Vethem Sjukvård djur
Vethem utmanar veterinärbranschen – backas av tunga investerare

Hidayet Tercan. Foto: Istockphotos/Press

Towe Boström

Reporter

Vethem är en ny utmanare som bygger ett "Kry för djur" på nätet.
”Det finns ett jättestort intresse. Vi fick säga nej till ganska många investerare", säger grundaren Hidayet Tercan.

Hidayet Tercan inspirerades till att starta Vethem efter att hennes väns hund drabbats av höftproblem.

”Hunden blev otroligt uppstressad över alla veterinärbesök och det kostade även väldigt mycket. Det blev ohållbart", berättar Hidayet Tercan.

I höstas lanserade hon Vethem – en tjänst där djuren får träffa veterinären på nätet. Appen har hittills laddats ned runt 17.000 gånger och fått god respons, utan någon egentlig marknadsföring, enligt vd:n.

I somras genomförde Vethem sin första kapitalrunda där Laulima AB tog en större ägarpost. Laulima äger nätapoteket Apotea som rattas av entreprenören Pär Svärdsson, något som förklarar samarbetet mellan de två aktörerna. Vethems kunder kan, till rabatterat pris, beställa hem produkter och receptbelagda läkemedel (ej antibiotika) från Apotea till sina husdjur.

”Ta på landet till exempel, där du kan få köra länge för att komma till apotek. Nu kommer produkterna istället direkt i brevlådan. Apotea utvecklar tjänsten hela tiden och vi hänger på den utvecklingen”, säger Hidayet Tercan.

Hon understryker att allt inte kan behandlas över nätet, men att mycket kan lösas genom ett samtal. Priserna varierar beroende på åkomma men ligger i snitt 30-40 procent under ett fysiskt veterinärbesök.

”Det är bra för djuret och djurägare också, det spar både tid och pengar”.

Vethem har lagt in en högre växel och stängde en ny runda i  veckan. Hidayet Tercan vill inte avslöja storleken ännu men berättar att nya namnkunniga investerare gått in i bolaget. Martin Bjäringer, partner på Monterro, är en tidigare investerare. 

”Det finns ett jättestort intresse. Vi fick säga nej till ganska många investerare, det blev mer än vi ville ha just nu". 

Vethems största, och enda direkta konkurrent, utgörs av Firstvet som flera år på nacken. 

"Jag tycker det är bra att fler driver på utvecklingen framåt. Det viktiga är att människor ska känna sig trygga i att de kan få snabb och smidig hjälp när de behöver det". 

Hidayet Tercan är själv ingen duvunge i branschen och beskriver sig som en entreprenör som ”hållit på med allt möjligt”. För fem år sedan sålde hon sitt vårdbemanningsföretaget Zemrete och har bland annat flera styrelseuppdrag inom exempelvis bygg- och industriföretag. Det var genom uppdraget i SOS Barnbyars styrelse hon först kom i kontakt med Pär Svärdson.

”Vi har ett fantastiskt nära och bra samarbete. för mig är det viktigt med människor som delar mina värderingar".

I veckan lanserades även ett nytt samarbete med Agria, det första steget i visionen att knyta försäkringsbolagen till sig, där kunderna erbjuds fria samtal till Vethem. 

”Agria är det största försäkringsbolaget och vi har fått en jättebra start ihop. Nu ser jag otroligt mycket fram emot att utveckla det här och såklart även inleda samarbete med de andra försäkringsbolagen".

Läs fler artiklar
LÄS MER