Sorosh Tavakoli sålde Videoplaza för en halv miljard – nu satsar han på vegansk ost

Mattech Hållbarhet
 Sorosh Tavakoli sålde Videoplaza för en halv miljard – nu satsar han på vegansk ost

Sorosh Tavakoli/genrebild ost. Foto: Press/Istockphotos.

Towe Boström

Reporter

Videoplaza-grundaren har ett nytt projekt på gång – vegansk ost.
”Vi kan göra produkter som är godare, mer hållbara och billigare”, säger Sorosh Tavakoli.

För fyra år sedan sålde Sorosh Tavakoli sitt videoannonsbolag Videoplaza. Han grundade bolaget 2007 tillsammans med Alfred Ruth och Dante Buhay och sålde det i en affär på runt en halv miljard kronor. 

Efter försäljningen begav han sig till New York och har därefter satsat på olika hållbara projekt, som storskalig produktion av alger i syfte att använda dem som föda i fiskodlingar. Välgörenhet ligger också entreprenören varmt om hjärtat och han har exempelvis investerat i välgörenhetsstiftelsen Yari 

Nu medverkar Sorosh Tavakoli, som är tillbaka i Sverige igen, i Norrskens podcast "Let's talk for a change" med Henric Smolak. 

I podden berättar Sorosh Tavakoli om sina åtaganden för att påverka och förbättra världen, satsningarna på välgörenhet och varför alg-projektet aldrig flög. Han berättar att det var svårt att få ett kommersiellt spinn på det hela och att Sverige kanske inte utgjorde den bästa grogrunden för projektet. 

Visionen om att skapa hållbara alternativ och framtidens mat är dock oförändrad. Sorosh Tavakoli understryker vikten av att gå från animaliska produkter till växtbaserade alternativ.

”Det övergripande problemet är att vi använder för mycket resurser. Du kan använda mindre resurser eller blir mer effektiv, det är tydligt att vi behöver göra båda”.

Han ser samtidigt hur konsumenterna blir allt mer medvetna och frågande till vad de äter, och hur det påverkar klimatet och djuren, samt driver utvecklingen mot en mer växtbaserad kost.

”Vi kan göra produkter som är godare, mer hållbara och billigare”, säger Sorosh Tavakoli.

Det rimmar väl med temat på Sorosh Tavakolis nya projekt, som han avslöjar i podden, där han berättar att precis hittat en ny medgrundare.

”Vi hittade den här gemensamma passionen i proteinskiftet och kommer att producera vegansk ost, men även andra växtbaserade alternativ", säger Sorosh Tavakoli. 

Han upplever att den nuvarande kvaliteten på vegansk ost som låg – vilken duon vill förändra. 

”Vi har ett labb säkrat och intressanta idéer att undersöka. Jag har ingen aning hur det kommer att gå, ingen har löst det här än, och vi ska ge det ett försök”. 

Sorosh Tavakoli passar även på att lämna sitt bästa råd till entreprenörer; 

”Det finns ingen rak linje när du är ute på en entreprenöriell resa, du vet aldrig var du kommer att hamna. Det är svängningar, stängda dörrar och hinder som du behöver hoppa över och du måste vara beredd på detta". 

Läs fler artiklar
LÄS MER