Sök

Firstvet växer så det knakar – ska digitalisera Europas veterinärer

FirstvetSjukvårddjur

David Prien. Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Svenska nätveterinären blir allt mer poppis och expanderar till Europa.
"Vi har laddat batterierna och nu är det dags att trycka på knappen”, säger Firstvets vd David Prien.

Att få sjukvård direkt i mobilen är inte längre något som bara är förunnat oss människor. Husdjur som katter och hundar, eller varför inte hästar, kan träffa veterinärer över nätet.

Firstvet är en digital veterinärklinik som erbjuder just detta. Investerare som Creandum, som backar nätläkaren Kry, ser en marknad även för djurvård och har tidigare satsat 53 miljoner kronor på Firstvet. 

Under förra året omsatte veterinär-appen, som grundades 2016, närmare 17 miljoner kronor. Det är en rejäl ökning från omsättningen på 4 miljoner kronor för 2017.

”Vi har en tillväxt på runt 25 procent månad till månad. Det här är året det verkligen händer och vi tar det till nästa nivå. Vi har laddat batterierna på riktigt, och nu är det dags att trycka på knappen”, säger vd:n och medgrundaren David Prien.

Vid årsskiftet passerade appen 100.000 aktiva användare, det vill säga personer som använder tjänsten på årlig basis. Runt hälften av dem använder Firstvet ungefär en gång i månaden, exempelvis för att ta del av innehåll som artiklar och få svar på frågor. 

Om Firstvet låter bekant kan det bero på att du sett deras enorma affischer i kollektivtrafiken. Den marknadföringssoffensiv som påbörjades i slutet av förra året har varit lyckad, enligt vd:n. 

”Det gav ett jättegenomslag i användare, vi växte med 70 procent mellan december och januari”, säger David Prien.

Firstvet har ett 100-tal veterinärer kopplade till sig och har slutit avtal med samtliga svenska försäkringsbolag, som i sin tur erbjuder tjänsten till sina kunder. Det kan handla om ett obegränsat eller utvalt antal kostnadsfria besök per år. Övriga kunder betalar varierande summor beroende på typ av tjänst och rådgivning.

Firstvet finns för stunden på den svenska och finska marknaden. Samtidigt pågår en expansion mot både den norska och brittiska marknaden. David Prien berättar att Sverige ligger i framkant gällande utvecklingen av och graden av djurförsäkringar.

"Det känns väldigt spännande att komma in på marknader som inte nått lika långt vad gäller konsolidering av kliniker och försäkringsgrad”, säger David Prien.

Han upplever att Firstvet fyller ett behov hos ett stort antal djurägare som ofta upplever osäkerhet i om de ska söka vård för sina djur eller inte. Det kan exempelvis handla om obekväma tidpunkter eller att du sitter långt ute på landet, där veterinärbesök över nätet kan utgöra en lösning.

“Vi strävar efter att bli den naturliga första kontaktpunkten för djurägare, lite som sjukvårdsupplysningen fast för djur”, säger David Prien.

Firstvet har hittills varit ohotade på den svenska marknaden, men nu har konkurrenter börjat poppa upp.

”Jag känner mig inte så oroad. Jag funderar mest över varför det tog så långt tid innan det kom någon som ville göra något liknande”, säger David Prien. 

Läs mer