Sök

Låneutmanaren Mynt backas med 8 miljoner: "Utnyttjar den data som finns"

Myntfintech

Magnus Wideberg, Johan Obermayer och Baltsar Sahlin. Foto: Press.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Mynt vill utmana storbankerna med snabb kredit till mindre företag.
“Vi har skapat en tjänst där företagen själva kan styra sin finansiering", säger medgrundaren Johan Obermayer.

Mynt är en ny svensk låneutmanare som riktar sig till små och medelstora företag som behöver finansiering. Bolaget har byggt en digital plattform som genomför en automatisk kreditbedömning av sökande kunder. Den algoritmbaserade lösningen gör bedömningar utifrån faktorer såsom bank- och fakturauppgifter.

”Många upplever att hindret för att kunna växa är svårigheten att få finansiering. Vår utgångspunkt har varit att utnyttja den data som finns för att ge fler småföretag bra finansiering”, säger Baltsar Sahlin.  

Han lanserade Mynt i slutet av förra året tillsammans med Johan Obermayer, Magnus Wideberg och Martin Holmberg.

Mynt har tidigare tagit in 8,3 miljoner kronor från Svea Ekonomi, vars vd Lennart Ågren även tagit plats i styrelsen.

De företag som godkänns för finansiering får tillgång till en kredit som de kan utnyttja när de vill, och betalar för den summa som nyttjas. Mynt tar ut en avgift i form av månadsränta som beräknas utifrån kundernas individuella förutsättningar.  

Johan Obermayer förklarar att den ökade tillgången på data och uppsvinget för digitala bokföringstjänster, där Mynt är kopplat till flera stora aktörer, öppnat upp för nya möjligheter.

“Vi har skapat en tjänst där företagen själva kan styra sin finansiering. Vi har byggt den kopplat till bokföringssystemen vilket gör fakturafinansiering väldigt enkelt”, säger Johan Obermayer.  

Fokus ligger i dagsläget på fakturafinansiering men bolaget erbjuder även företagslån. Kraven är bland annat att företagens årsomsättning uppgår till minst en halv miljon kronor. 

I dagsläget har runt 200 kunder anslutit sig till Mynt. Fokus ligger inledningsvis på tillväxt i Sverige men Mynt utesluter inte en vidare expansion till Europa. 

“Vi är övertygade om att digitala produkter som förenklar finansieringen för mindre företag kommer vara en viktigt komponent för tillväxten av hela ekonomin framöver”, säger Baltsar Sahlin.  

Missa inte Breakits nya fintech-event som helt fokuserar på framtidens lån och krediter – Future of credit! Det går av stapeln den 14 mars på Epicenter i Stockholm. Läs mer och boka biljett här. 

Läs mer