Sök

Forskaren: Här är ödesdatumet – då blir Sverige kontantfritt

Bilden är ett montage. Foto: Istockphotos.com

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Sverige är på väg mot ett helt kontantfritt samhälle.

Utvecklingen har skett i flera decennier, berättar Niklas Arvidsson, docent och lektor i industriell dynamik vid KTH för SVT Nyheter.

Orsakerna till att kontantsamhället är på väg bort är många, enligt forskaren. Vi får löner direkt på bankkonto, det finns en infrastruktur för kortbetalningar och den är populär bland svenskar. Dessutom har tekniska lösningar som Swish och Izettle gjort betalningar som tidigare sköttes med kontanter helt digitala, snabba och enkla.

Niklas Arvidsson säger även att det finns incitament från bankernas sida för att utvecklingen ska fortsätta:

“Bankerna har ett affärsintresse av att inte leverera kontanter utan att folk kanske använder kortet istället”, säger han till SVT.

I studien “När slutar svenska handlare acceptera kontanter?”, som Niklas Arvidsson har varit med och skrivit, är den övergripande slutsatsen att “Sverige i praktiken är kontantfritt den 24 mars 2023”.

Till SVT säger han att de som kan drabbas av utvecklingen är immigranter, äldre och personer med funktionsnedsättningar.

“Den stora fördelen har att göra med kostnader. Det är samhällsekonomiskt effektivt att göra en elektronisk betalning än att använda kontanter. Det kostar mer att dels producera kontanter, men framförallt kanske att frakta runt dem i samhället och den bevakning det kräver”

Rapporten finansierades av Handelsrådet och publicerades 2018.

Nyligen skrev KryptoGäris grundaren Tove Andersson en mycket uppmärksammad och omdiskuterad krönika om vikten av att hålla kvar vid kontanter.

Läs mer