Sök

Molly, 14, tog sitt liv – nu hotar ministern att släcka sociala medier

14-åriga Molly Russel tog sitt liv.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Brittiske hälsoministern ryter till mot sociala medie-jättarna – vill att de tar bort skadligt material.

“Om vi tycker att de borde göra vissa saker och de vägrar, då kan och måste vi ta till lagstiftning."

De hårda orden mot sociala medier levererade den brittiske hälsoministern Matt Hancock i ett program på BBC i England på lördagskvällen.

Bakgrunden till det hårda ordvalet är 14-åriga Molly Russells tragiska öde. Molly tog sitt eget liv och hittades av hennes föräldrar i november 2017. Dödsfallet kom som en chock för familj eftersom Molly inte hade visat några tecken på att må psykiskt dåligt.

När den 14-årig flickans mobiltelefon gicks igenom upptäcktes att hon hade tittat på material om ångest, depression, självskadebeteende och självmord på bland annat Instagram.

Hennes pappa Ian Russell gick så långt att han anklagade Instagram för att ha "hjälpt till att döda hans dotter".

I ett nytt uttalande tidigare i veckan sa Ian Russell att algoritmerna som Instagram använder gjorde att Molly fick se mer och mer skadligt material, något som kan ha bidragit till hennes död.

“Någon som har visat intresse för en viss sport får se mer sånt material – men samma sak gäller för ett ämne som självskadebeteende eller självmord.”

Pappans uttalande fick den brittiske hälsoministern Hancock att skriva ett brev till Twitter, Snapchat, Pinterest, Apple, Google och Facebook där han uppmanade bolagen att ta tag i frågan och varnade för att det skulle kunna komma lagstiftning om det inte görs.

“Det är skrämmande hur enkelt det är för ungdomar att få tag i den här sortens material och jag har ingen tvekan om vilken skada det kan orsaka” skrev ministern.

Facebook, som ju äger Instagram, har sagt är de är "väldigt ledsna" över händelsen.

Instagram har anlitat experter som sagt att det kan vara en del i en läkandeprocess att ta del av en del material i ämnet.

"Vi erbjuder de som tar del av eller postar sånt material support så att de får kontakt med grupper som kan hjälpa," säger Instagram i ett uttalande.

I BBC-programmet på lördagskvällen sade hälsoministern Hancock att han vet att många föräldrar känner sig maktlösa.

"Men vi är inte maktlösa. Både myndigheterna och bolagen bakom de sociala medierna har en plikt att agera."

Han la också till att han inte vill lagstifta i frågan – men att han kan bli tvungen.

Läs mer