Jonas Nordlander och Filip Engelbert säljer sitt Avito till Naspers

Filip Engelbert och Jonas Nordlander, grundare av Avito. Foto: Jonas de Lange

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Storägaren köper ut dem från deras ryska Blocket-kopia.

I oktober 2015 berättade vi att de svenska entreprenörerna Jonas Nordlander och Filip Engelbert sålt delar av sitt aktieinnehav i den ryska Blocket-kopian. Det var då en affär på drygt 1,4 miljarder kronor. Nu tycks Avito-grundarparet Nordlander och Engelbert vara på väg mot en ny miljardaffär.

Nyhetsbyrån Reuters uppgav på fredagseftermiddagen att det sydafrikanska investmentbolaget Naspers skulle köpa ut de andra delägarna. Uppgiften bekräftades senare av det svenska investmentbolaget Vostok New Ventures som äger 13 procent av Avito. Enligt Vostok New Ventures värderas hela Avito till 4 miljarder dollar i transaktionen. 

Det är oklart hur många aktier Jonas Nordlander och Filip Engelbert kontrollerar, men efter försäljningen 2015 uppgav Jonas Nordlander att de två ägde cirka 10 procent av Avito.

Förutsatt att duon inte sålt några aktier sedan dess innebär det att de nu kan kassera in cirka 400 miljoner dollar eller 3,6 miljarder kronor.

Breakit har utan framgång sökt Filip Engelbert och Jonas Nordlander för en kommentar. 

Fotnot: I en tidigare version av denna artikel angavs ett högre pris för Avito-grundarnas aktier. Men efter att Vostok New Ventures på fredagseftermiddagen gått ut med de korrekta siffrorna har texten uppdaterats.

Läs mer