Drog in halv miljard på Pingdom – här är Sam Nurmis nya projekt

Dooer Pingdom
Drog in halv miljard på Pingdom – här är Sam Nurmis nya projekt

FOTO: Pressbild

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Den svenske stjärnentreprenören Sam Nurmi gjorde en vinst på närmare en halv miljard kronor när han sålde sitt digitala analysbolag Pingdom förra året, kan Breakit avslöja. Nu har han en ny storsatsning på gång.

Sam Nurmi från Västerås är onekligen en av Sveriges mest framgångsrika digitala entreprenörer. Redan 2005 sålde han sitt företag Loopia, som idag är Sveriges största webbhotell, till Active24 för 16 miljoner kronor.

Därefter grundade han det digitala analysbolaget Pingdom, som i fjol omsatte 50 miljoner kronor med företag som Spotify, Google, Apple och Ikea på kundlistan.

Trots det har han ständigt, och högst medvetet, varit något av en doldis.

I fjol sålde Sam Nurmi sitt Pingdom, vars affär går ut på att hjälpa bolag analysera och följa webbsajters driftstatus och trafik, till det amerikanska börsnoterade bolaget SolarWinds. Någon köpesumma offentliggjordes däremot aldrig.

Men nu kan Breakit avslöja att det rörde som om en riktig kanonaffär för den svenske entreprenören. Av handlingar från Bolagsverket framgår det att Sam Nurmis investmentbolag Nurmi Drive ägde drygt 90 procent av Pingdom innan försäljningen, som genomfördes förra sommaren. När han senare avyttrade ägarandelarna gjorde hans investmentbolag en vinst på 473 miljoner kronor, enligt den senaste årsredovisningen.

Men vad ska Sam Nurmi göra med alla pengar? Enligt vad Breakit erfar verkar 38-åringen inte ha några planer på att gå i tidig pension och tillbringa sina resterande år med en paraplydrink i handen.

Sam Nurmi har istället, i det tysta, dragit igång ett nytt bolag som beskrivs som en ”storsatsning.”

Den nya hemliga projektet heter Dooer.

I delar av techindustrin har Dooer, som uppges vilja revolutionera bokföringsbranschen, blivit lite av en snackis. Tanken med tjänsten är att varje faktura som ett företag skickar kommer att bokföras automatiskt i tjänstens system. Hur det ska gå till rent tekniskt framgår än så länge inte, men för företagare kommer det i praktiken innebära att man i framtiden inte kommer behöva skicka in sina fakturor manuellt någonstans.

På bolagets sajt beskrivs tjänsten, som ännu inte har lanserats, som ”världens första artificiella intelligens som läser, förstår och sköter din bokföring”. Bland annat skriver bolaget att banktransaktioner framöver kommer att tolkas och matchas ihop med bokföringen, vilket potentiellt kan spara mycket tid för entreprenörer och revisionsfirmor. 

Exakt hur mycket Sam Nurmi har investerat i sitt nya bolag framgår inte.

Sam Nurmi har avböjt att kommentera sin nya satsning med förklaringen att han vill fokusera på att bygga sitt bolag.

Läs fler artiklar
LÄS MER