Sök

Qalora vill skaka om en gubbig bransch – startade egen investmentbank

Qalorariskkapital

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

“30 procent av kapitalet har gått till kvinnliga grundare”.

När grundarna av investmentbanken Qalora Capital, Camilla Lundin, Vendela Lilliestråle, Simon Lidén och Oscar Hentschel, pluggade på Handelshögskolan i Stockholm jobbade de samtidigt extra på olika startups och techbolag. 

Och hittade ett problem. 

“Vi upplevde att processen när bolagen skulle söka kapital var ineffektiv. Det går i princip ut på att de hör av sig till alla investerare de kan hitta. Investerarna i sin tur blir överösta med förfrågningar från bolag som kanske inte passar deras preferenser. Och så tackar de nej, inte för att bolaget är dåliga utan för att det inte passar deras profil”, säger Camilla Lundin, som är vd för bolaget som de grundade direkt efter studierna för 2,5 år sedan.  

De har sedan dess knutit till sig ett nätverk av investerare, både ängelinvesterare, riskkapitalbolag, så kallade family offices och större bolag som letar efter lämpliga techinvesteringar. 

Qalora dammsuger sedan marknaden efter startups på alla möjliga sätt.

“Vi jobbar väldigt systematiskt med att hitta bolag, det kan vara allt från genom media, databaser, AI-verktyg och att gå på event. Vi går igenom 150-200 bolag i veckan. Vi sållar ner dem som genom en tratt och sedan är det några få som passerar det sista filtret. De får vårt investerarnätverk sedan presenterade för sig”, säger Camilla Lundin, som är vd i bolaget.

Något som skiljer Qalora från mer traditionella bolag som sysslar med investeringar är att över 30 procent av allt kapital som de förmedlat har gått till bolag med enbart kvinnliga grundare.

På marknaden som helhet ser det annorlunda ut. En granskning som Di Digital genomförde i februari förra året visade att mindre än 1 procent av riskkapitalet i Sverige går till kvinnliga grundare.

Hur kommer det sig att ni hittar så många startups med kvinnliga grundare?

“Jag tror att det har att göra med att vi jobbar mycket med mångfald inom teamet, vi är hälften kvinnliga och hälften manliga grundare. Det kanske gör att vi hittar de här bolagen”, säger Camilla Lundin.

Ett bolag som Qalora har hjälpt att ta in kapital till är modestartupen Aeryne, som tog in 9 miljoner kronor under 2017.

De hittade varandra i Facebook-gruppen Heja livet, som enbart har kvinnliga medlemmar.

Camilla Lundin och Vendela Lilliestråle driver också vad de beskriver som ett Instagram-community. Kontot @Businessanddreams, med tillhörande podd, har över 12.000 följare och där försöker de uppmuntra kvinnor att våga satsa på sina affärsidéer.

“Målet är helt enkelt att få upp siffran på kvinnor som vågar gå från idé till bolag, men också att få upp intresset för riskkapitalbranschen. Vi vill inspirera inom ledarskap och personlig utveckling”, säger Camilla Lundin.

Sedan start har de hittills hjälpt 24 startups att ta in kapital. Exakt hur mycket kapital Qalora förmedlat hittills vill man dock inte uppge. Pengar tjänar de genom att de startups de hjälper dels betalar en fast avgift och utöver det ytterligare procent beroende på hur bra det går.

Förra året omsatte bolaget 3,5 miljoner kronor, enligt Camilla Lundin siktar de på att "öka den rejält" för 2019. 

Själva har gänget bakom Qalora tagit in en mindre summa pengar från några affärsänglar.

Nu är planen också att växa internationellt. Bolaget har enligt Camilla Lundin flera investerare i sitt nätverk från bland annat Tyskland, Storbritannien, Frankrike samt några från USA. Under året kommer de därför att sätta upp verksamhet även i London.

Läs mer