Sök

Ett halvår efter miljardvärderingen – Yanzi varslar personal och vd:n slutar

Yanzi NetworksInternet of things

T.h: Ulf Wretskog, vd på Yanzi. Foto: Press.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

I somras fick Yanzi ett amerikanskt riskkapitalbolag som ägare.
Nu slutar vd:n samtidigt som ett antal nyanställda varslas.

I somras gick amerikanska riskkapitalbolaget Pegasus in som majoritetsägare i det svenska doldistechbolaget Yanzi.

Parterna vill inte gå ut med någon summa, men enligt uppgifter till Di Digital rörde det sig om en miljardvärdering och branschkällor uppskattade den finansieringsrundan till "flera hundra miljoner kronor". Med i rundan var även den tidigare ägaren Sjätte AP-fonden. 

Bolaget verkar inom “internet of things”, som kan beskrivas som uppkopplade prylar på svenska, och har tagit fram sensorer som ska göra till exempel kontor smartare genom att energiförbrukningen ska minskas.

Efter kapitaltillskottet anställde bolaget en rad nya personer och siktade på snabb expansion. Målet var att växa från 25 till 75 personer, berättade vd:n i en intervju med Breakit. 

Nu, ett halvår senare, har ett tiotal personer, varav många i seniora positioner, som anställts efter finansieringen varslats, enligt uppgifter till Breakit. Några av dem har fått beskedet innan de ännu hunnit påbörja sin anställning. 

Även bolagets vd Ulf Wretskog slutar inom kort.  

“Jag har valt att gå vidare från Yanzi nu. När jag fick den här rollen av Sjätte AP-fonden för två och halvt år sedan så var uppdraget att bygga upp en affärsmässig bas i USA och att hitta en ny investerare som kunde gå in vid sidan om Sjätte AP-fonden. De uppdragen har gått bra och därför har jag valt att fokusera på andra saker nu”, säger Ulf Wretskog.

Ulf Wretskog menar att bolaget under hösten lagt ett stort fokus på att “befästa stora partnerskap”.

“Det har skett på ett bra sätt, och det finns en bra bas för framtiden nu när marknaden växer”, säger han.

Frågor om varför personer som nyss anställts nu varslas hänvisar han till de nya ägarna. Peter Scarpelli, som är rådgivare på Pegasus samt sitter i Yanzis styrelse, menar dock att det inte rör sig om några direkta uppsägningar utan mer om omfördelning av resurser.

“Vi satsar på bolaget”, säger han och hänvisar övriga frågor till bolagets finanschef Emmeli Höglund.  

Enligt henne växer den amerikanska marknaden snabbast för bolaget och att det därför kommer ske en del allokering av resurser dit. Säljavdelningen kommer bland annat att flytta till USA. 

"Vi har en långsiktig plan att fokusera på den amerikanska marknaden, därför finns det en del påverkade individer. Men Stockholm blir en techhub, vi kommer fortsätta ha vår utvecklingsavdelning i Sverige". 

Visste ni inte det redan innan ni nyanställde i Stockholm?

"Vår långsiktiga plan har länge varit att växa i USA. Vi har amerikanska ägare, och det är en stor marknad. Vi har fått bekräftat det senaste året att det är en marknad att växa på", säger hon.

Bolagets årsredovisning för 2018 är ännu inte offentlig. Under 2017 omsatte bolaget 21 miljoner och gjorde en förlust på 26,5 miljoner kronor. 

Läs mer