Sök

Byggde ett community för musikskapande – nu lägger Allihoopa ned

Foto: Press/Istockphoto.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Fick inte in de pengar som krävdes.

Allihoopa grundades 2015 som ett projekt inom det svenska musikmjukvarubolaget Propellerhead. Idén var att knyta samman musikskapare, som via plattformen kunde ladda ner och dela sina skapelser. Ambitionerna var höga – bolaget skulle revolutionera musikskapandet globalt.  

Strax efter att appen lanserats 2016 meddelade bolaget att man på kort tid fått över 400.000 användare. 

Under 2016 knoppades Allihoopa också av som ett eget dotterbolag. När de tre Propellerhead-grundarna Ernst Nathorst-Böös, Marcus Zetterquist och Peter Jubel 2017 sålde sitt livsverk till riskkapitalbolaget Verdane togs ägandet istället över av de tre grundarnas investeringsbolag Juzena holding. Verdane gick också in med en mindre investering.

Under 2017 puttade Juzena in över 20 miljoner kronor i Propellerhead, och skrev i årsredovisningen att ytterligare kapitaltillskott skulle behövas under 2018.

Något sådant blev det dock aldrig. Nu skriver Allihoopa på sin hemsida att den kommer att stängas ned och appen plockas bort från App store.

“Man kan enkelt sammanfatta det med att vi var en startup med stora planer, och många fantastiska användare, som inte lyckades få in nytt kapital”, säger Timothy Self, som varit vd på bolaget sedan hösten 2017 då han tog över från Gustaf Kellner, som tidigare varit vd på bland annat Blogg.se.

Planen var alltså att under 2018 antingen ta in mer kapital, som krävdes för produktutveckling, eller att gå ihop med en större aktör som man hoppades skulle se ett värde i den typ av community som byggts upp kring Allihoopa.

“Vi hade goda förhoppningar om det, men timingen var helt enkelt inte rätt för de parter som vi förde diskussioner med”, säger Timothy Self.

Konkursen är ännu inte helt avslutad, delar av bolaget kan fortfarande köpas upp. Men Timothy Self har inga förhoppningar om att Allihoopa ska återuppstå.

Totalt har bolaget 750.000 registrerade användare (hur många som är aktiva framgår ej). Användarna har fram till idag på sig att ladda ner den musik de laddat upp på plattformen. Efter det försvinner sajten och appen tas bort från App store.

Under 2017 hade bolaget 17 anställda. Vid konkursen var 9 anställda på heltid, som främst jobbade med produktutveckling. 

Enligt senaste tillgängliga bokslutet, för 2017, omsatte bolaget knappt 200.000 kronor och gjorde en förlust på drygt 20 miljoner. 

Läs mer